skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie spłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Mięso kroimy w małe kostki lub kawałki o dowolnym kształcie. Jeszcze raz opłucz kurczaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Smaż filet z kurczaka, aż mięso wybieli się i pojawi się lekki rumieniec, mieszając łopatką na średnim ogniu, usuń go z patelni.
Krok 4:
Na pozostałym oleju na patelni kładziemy cebulę, smażymy na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta i zacznie lekko brązowieć. Cebulę wyjmujemy również z patelni, wysyłamy do miski z kurczakiem.
Krok 5:
Na patelnię, na której smażono cebulę, wlej mąkę pszenną i mieszając łopatką smaż je razem przez 2-3 minuty. Wlej wodę na patelnię i natychmiast zacznij mieszać, aby mąka nie zebrała się w grudki, a sos się nie przypalił. Gdy masa zacznie gęstnieć, wlej śmietanę lub gęstą śmietanę rozcieńczoną wodą i kontynuuj mieszanie łopatką, gotuj sos przez kilka minut.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do sosu: sól, czarny pieprz i paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę, wymieszaj sos z przyprawami, aby całkowicie się rozdzieliły w mieszaninie. Następnie wysyłamy smażony filet z kurczaka i cebulę do rondla z sosem, mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka w sosie na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 7:
Dodaj posiekaną wcześniej umytą zieloną cebulę do mięsa w sosie, dzięki czemu danie będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Wymieszaj, trzymaj na ogniu przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz ogień.
Krok 8:
Danie jest gotowe. Podajemy go do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez. Smacznego!
i możesz łatwo urozmaicić takie danie, używając różnych sosów do duszenia filetów z kurczaka i podając je z różnymi dodatkami. Filet z kurczaka w sosie śmietanowym okazuje się szczególnie delikatny, soczysty i smaczny, można do niego podać absolutnie każdy dodatek: makaron, tłuczone ziemniaki, warzywa lub zboża. Składniki do jego przygotowania są zawsze w domu, proces gotowania jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g