filet z kurczaka na patelni w sosie

proste i smaczne danie do codziennego menu! Filet z kurczaka duszony w sosie na patelni, jedna z najpopularniejszych potraw wśród współczesnych gospodyń domowych. Popularność takiego dania wynika po pierwsze z prostoty i szybkości przygotowania, a po drugie z doskonałego smaku i wartości odżywczej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 20 % 5 g
149 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie spłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Mięso kroimy w małe kostki lub kawałki o dowolnym kształcie. Jeszcze raz opłucz kurczaka, pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Smaż filet z kurczaka, aż mięso wybieli się i pojawi się lekki rumieniec, mieszając łopatką na średnim ogniu, usuń go z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na pozostałym oleju na patelni kładziemy cebulę, smażymy na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta i zacznie lekko brązowieć. Cebulę wyjmujemy również z patelni, wysyłamy do miski z kurczakiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię, na której smażono cebulę, wlej mąkę pszenną i mieszając łopatką smaż je razem przez 2-3 minuty. Wlej wodę na patelnię i natychmiast zacznij mieszać, aby mąka nie zebrała się w grudki, a sos się nie przypalił. Gdy masa zacznie gęstnieć, wlej śmietanę lub gęstą śmietanę rozcieńczoną wodą i kontynuuj mieszanie łopatką, gotuj sos przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy do sosu: sól, czarny pieprz i paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę, wymieszaj sos z przyprawami, aby całkowicie się rozdzieliły w mieszaninie. Następnie wysyłamy smażony filet z kurczaka i cebulę do rondla z sosem, mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka w sosie na małym ogniu przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną wcześniej umytą zieloną cebulę do mięsa w sosie, dzięki czemu danie będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Wymieszaj, trzymaj na ogniu przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Danie jest gotowe. Podajemy go do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez. Smacznego!

i możesz łatwo urozmaicić takie danie, używając różnych sosów do duszenia filetów z kurczaka i podając je z różnymi dodatkami. Filet z kurczaka w sosie śmietanowym okazuje się szczególnie delikatny, soczysty i smaczny, można do niego podać absolutnie każdy dodatek: makaron, tłuczone ziemniaki, warzywa lub zboża. Składniki do jego przygotowania są zawsze w domu, proces gotowania jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy