skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z rukolą, truskawkami i serem feta, potrzebne będą następujące składniki: truskawki, rukola, ser feta lub Fetax, orzechy włoskie, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól.
Krok 2:
Orzechy włoskie smażymy trochę na suchej patelni, aby nadać im więcej smaku.
Krok 3:
Posiekaj orzechy nożem niezbyt drobno.
Krok 4:
Moja rukola jest dobrze wysuszona. Posiekaj liście rękami, połóż na talerzu. Rukolę zaleca się siekać rękami, a nie ciąć nożem.
Krok 5:
Dokładnie umyj truskawki, osusz, Usuń działki. Pokrój każdą jagodę na średnie plasterki, połóż na liściach rukoli.
Krok 6:
Ser kroimy w średniej wielkości kostkę.
Krok 7:
Rozłóż ser równomiernie.
Krok 8:
Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płynny miód, sól. Sól jest bardzo mała, ponieważ ser ma pewien stopień zasolenia. Wszystko dobrze wymieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
Krok 9:
Polej sałatkę dressingiem.
Krok 10:
Posyp posiekanymi orzechami na wierzchu.
Krok 11:
Natychmiast podawaj sałatkę. Smacznego!
rukola jest również nazywana trawą musztardową lub sałatką Rocket. Jego wszechstronność wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także użytecznością.
rukola zawiera witaminy, A, C, E, K, grupy B, kwas foliowy, jod, mangan i inne pierwiastki śladowe. Jedzenie rukoli sprzyja lepszemu wchłanianiu żelaza, co pozwala utrzymać poziom hemoglobiny.
rukola jest dodawana nie tylko do sałatek, ale także do pieczonych potraw, makaronów lub duszonych warzyw, różnych sosów, pizzy, wkładana do zup i zapiekanek.
rukola dobrze komponuje się z owocami morza, mięsem, grzybami, twarogiem i innymi zielonymi uprawami.
lepiej zjeść gotowaną sałatkę od razu, ponieważ podczas przechowywania rukola traci swoje korzystne właściwości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g