Sałatka z rukolą, truskawkami i serem feta

Jasna, zdrowa i lekka sałatka o niezwykłym smaku. W tej sałatce występuje kontrast Smakowy-słodycz dojrzałych truskawek oraz lekka ostrość i pikantność rukoli. To właśnie ten duet nadaje sałatce niezwykłość i oryginalność. Sama rukola ma nierówny smak podobny do musztardy z nutą orzecha włoskiego. Orzechy włoskie i dressing dobrze uzupełniają i wzmacniają smak sałatki. Sałatka doskonale komponuje się z każdym daniem mięsnym.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 21 % 7 g
242 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z rukolą, truskawkami i serem feta, potrzebne będą następujące składniki: truskawki, rukola, ser feta lub Fetax, orzechy włoskie, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzechy włoskie smażymy trochę na suchej patelni, aby nadać im więcej smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy nożem niezbyt drobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moja rukola jest dobrze wysuszona. Posiekaj liście rękami, połóż na talerzu. Rukolę zaleca się siekać rękami, a nie ciąć nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj truskawki, osusz, Usuń działki. Pokrój każdą jagodę na średnie plasterki, połóż na liściach rukoli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser kroimy w średniej wielkości kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ser równomiernie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płynny miód, sól. Sól jest bardzo mała, ponieważ ser ma pewien stopień zasolenia. Wszystko dobrze wymieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sałatkę dressingiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp posiekanymi orzechami na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast podawaj sałatkę. Smacznego!

rukola jest również nazywana trawą musztardową lub sałatką Rocket. Jego wszechstronność wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także użytecznością.
rukola zawiera witaminy, A, C, E, K, grupy B, kwas foliowy, jod, mangan i inne pierwiastki śladowe. Jedzenie rukoli sprzyja lepszemu wchłanianiu żelaza, co pozwala utrzymać poziom hemoglobiny.
rukola jest dodawana nie tylko do sałatek, ale także do pieczonych potraw, makaronów lub duszonych warzyw, różnych sosów, pizzy, wkładana do zup i zapiekanek.
rukola dobrze komponuje się z owocami morza, mięsem, grzybami, twarogiem i innymi zielonymi uprawami.
lepiej zjeść gotowaną sałatkę od razu, ponieważ podczas przechowywania rukola traci swoje korzystne właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy