Słodkie francuskie tosty z białego chleba

Szybkie i pyszne śniadanie dla tych, którzy lubią słodycze. Jeśli masz dość kanapek lub owsianki na śniadanie, proponuję zrobić obfite i smaczne tosty, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. 15 minut na słodkie śniadanie gotowe!
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 56 % 20 g
198 kcal
IG: 10 / 70 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

ubij jajka z cukrem. Wymieszaj z mlekiem.
roztop masło na patelni.
zanurz chleb w mieszance jajecznej.
połóż kromki chleba na patelni i gotuj na średnim ogniu, aż będą złote, około 4 do 5 minut z każdej strony.
podawaj z miodem lub syropem lub skondensowanym mlekiem, pasta czekoladowa również działa dobrze.
możesz również posypać tosty cukrem pudrem i udekorować je świeżymi owocami lub jagodami według własnego gustu.

każdy biały chleb będzie działał na te tosty.

możesz zrobić tosty zarówno na śniadanie, jak i przekąskę.

smacznego!

francuskie tosty lub słodkie grzanki w różnych krajach:
Europa.
termin austriacki i bawarski używa "chleba pawijskiego", od nazwy miasta - Pawii we Włoszech.

w kuchni niemieckiej danie to nazywa się "armeritter" (niem. armer Ritter-biedny rycerz). I pod tą nazwą był bardzo popularny w XX wieku. wśród rosyjskich studentów i biednej inteligencji.

na Węgrzech jest powszechnie nazywany bucassą (dosł. "puszysty chleb").

Francja.
danie było powszechnie znane w średniowiecznej Europie. We Francji grzanki te nazywano "zagubionym chlebem" (pain perdu), co odzwierciedla użycie czerstwego, czyli "zagubionego" chleba. Nazywano je również "złotym chlebem" ze względu na kolor po upieczeniu.

Hiszpania.
Torricha z cukrem
hiszpańska wersja słodkich grzanek nazywa się torrija (hiszp. torrija). Chleb moczy się w mleku, a następnie smaży. Możesz polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Często podawane z miodem lub cukrem.

Ameryka Północna.
francuskie tosty w Ameryce z owocami, bitą śmietaną i syropem klonowym
w Stanach Zjednoczonych podobne danie nazywa się"francuskim tostem".

Hongkong.
Francuski tost z Hongkongu (dosł. "Zachodni tost") jest zwykle przygotowywany przez połączenie kilku kromek chleba z masłem orzechowym lub dżemem, a następnie zanurzony w ubitym jajku i smażony. Podawany z masłem i złotym syropem lub miodem. Jest to typowa propozycja w herbaciarniach w Hongkongu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy