skład / składniki
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem. Wymieszaj z mlekiem.
roztop masło na patelni.
zanurz chleb w mieszance jajecznej.
połóż kromki chleba na patelni i gotuj na średnim ogniu, aż będą złote, około 4 do 5 minut z każdej strony.
podawaj z miodem lub syropem lub skondensowanym mlekiem, pasta czekoladowa również działa dobrze.
możesz również posypać tosty cukrem pudrem i udekorować je świeżymi owocami lub jagodami według własnego gustu.
każdy biały chleb będzie działał na te tosty.
możesz zrobić tosty zarówno na śniadanie, jak i przekąskę.
smacznego!
francuskie tosty lub słodkie grzanki w różnych krajach:
Europa.
termin austriacki i bawarski używa "chleba pawijskiego", od nazwy miasta - Pawii we Włoszech.
w kuchni niemieckiej danie to nazywa się "armeritter" (niem. armer Ritter-biedny rycerz). I pod tą nazwą był bardzo popularny w XX wieku. wśród rosyjskich studentów i biednej inteligencji.
na Węgrzech jest powszechnie nazywany bucassą (dosł. "puszysty chleb").
Francja.
danie było powszechnie znane w średniowiecznej Europie. We Francji grzanki te nazywano "zagubionym chlebem" (pain perdu), co odzwierciedla użycie czerstwego, czyli "zagubionego" chleba. Nazywano je również "złotym chlebem" ze względu na kolor po upieczeniu.
Hiszpania.
Torricha z cukrem
hiszpańska wersja słodkich grzanek nazywa się torrija (hiszp. torrija). Chleb moczy się w mleku, a następnie smaży. Możesz polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Często podawane z miodem lub cukrem.
Ameryka Północna.
francuskie tosty w Ameryce z owocami, bitą śmietaną i syropem klonowym
w Stanach Zjednoczonych podobne danie nazywa się"francuskim tostem".
Hongkong.
Francuski tost z Hongkongu (dosł. "Zachodni tost") jest zwykle przygotowywany przez połączenie kilku kromek chleba z masłem orzechowym lub dżemem, a następnie zanurzony w ubitym jajku i smażony. Podawany z masłem i złotym syropem lub miodem. Jest to typowa propozycja w herbaciarniach w Hongkongu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g