filety z piersi na patelni

cudownie pyszne mięso z jasnym i bogatym sosem! Filet z piersi na patelni zmusi do ponownego rozważenia, że białe mięso z kurczaka jest suche. Kawałki, które dosłownie rozpływają się w ustach, idealnie komponują się z sosem, który tylko podkreśla, ale w żaden sposób nie zatyka smaku mięsa z kurczaka. Gotowy filet można podawać z dowolnym dodatkiem lub jako całkowicie niezależne danie.
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 19 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

filet z piersi kurczaka pozbywamy się skóry i kości (jeśli tam były). Kroimy tylko wtedy, gdy pierś była sprzedawana w całości (podwójny filet z "sercem"). W tym przepisie najlepiej jest użyć grubych połówek - wtedy będą dość soczyste i delikatne w środku.

opłucz kurczaka, wysusz, lekko ubij w najgrubszej części młotkiem kuchennym do kotletów. Dzięki temu kawałki będą równomiernie ugotowane, a krawędzie nie będą przesuszone. Pocieramy z obu stron solą i pieprzem. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż kurczaka. Smażyć z jednej strony na złoty kolor, następnie odwrócić i powtórzyć z drugiej strony. Kilka razy nie obracaj ani nie przesuwaj mięsa po patelni. Pozwoli to osiągnąć apetyczny top i soczysty środek.

gotowość kurczaka najłatwiej określić za pomocą termometru do gotowania: na środku kawałka temperatura powinna wynosić  68-70 stopni Celsjusza. Jeśli go nie ma, skupiamy się na wyglądzie lub przekłuwamy filet nożem-sok powinien wypływać przezroczysty.

gdy mięso będzie gotowe, połóż je na talerzu. Nie susz na patelni, aby kurczak nie stracił miękkości i delikatności.

przystępujemy do przygotowania sosu. Na tej samej patelni, na której smażono mięso, dodaj połowę masła. Drobno posiekaj czosnek i szałwię, Wyślij do oleju i smaż, ciągle mieszając, na złoty kolor. Zajmuje to nie więcej niż pół minuty. Wlej bulion z kurczaka, dobrze wymieszaj zawartość patelni, aby kawałki mięsa przyklejone podczas smażenia znalazły się w sosie. Dodaj drugą część masła, rozmarynu i tymianku. Nie kroimy tych ziół, ale kładziemy je jako całość.

mieszaj sos szpatułką, aż masło się rozpuści i będzie gładkie. Wróć kurczaka na patelnię, polej go sosem na wierzchu, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i podawaj.

możesz podawać taki filet samodzielnie lub z dodatkiem. Rozłóż kurczaka na talerzu i polej odrobiną sosu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy