skład / składniki
metoda gotowania
filet z piersi kurczaka pozbywamy się skóry i kości (jeśli tam były). Kroimy tylko wtedy, gdy pierś była sprzedawana w całości (podwójny filet z "sercem"). W tym przepisie najlepiej jest użyć grubych połówek - wtedy będą dość soczyste i delikatne w środku.
opłucz kurczaka, wysusz, lekko ubij w najgrubszej części młotkiem kuchennym do kotletów. Dzięki temu kawałki będą równomiernie ugotowane, a krawędzie nie będą przesuszone. Pocieramy z obu stron solą i pieprzem. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż kurczaka. Smażyć z jednej strony na złoty kolor, następnie odwrócić i powtórzyć z drugiej strony. Kilka razy nie obracaj ani nie przesuwaj mięsa po patelni. Pozwoli to osiągnąć apetyczny top i soczysty środek.
gotowość kurczaka najłatwiej określić za pomocą termometru do gotowania: na środku kawałka temperatura powinna wynosić 68-70 stopni Celsjusza. Jeśli go nie ma, skupiamy się na wyglądzie lub przekłuwamy filet nożem-sok powinien wypływać przezroczysty.
gdy mięso będzie gotowe, połóż je na talerzu. Nie susz na patelni, aby kurczak nie stracił miękkości i delikatności.
przystępujemy do przygotowania sosu. Na tej samej patelni, na której smażono mięso, dodaj połowę masła. Drobno posiekaj czosnek i szałwię, Wyślij do oleju i smaż, ciągle mieszając, na złoty kolor. Zajmuje to nie więcej niż pół minuty. Wlej bulion z kurczaka, dobrze wymieszaj zawartość patelni, aby kawałki mięsa przyklejone podczas smażenia znalazły się w sosie. Dodaj drugą część masła, rozmarynu i tymianku. Nie kroimy tych ziół, ale kładziemy je jako całość.
mieszaj sos szpatułką, aż masło się rozpuści i będzie gładkie. Wróć kurczaka na patelnię, polej go sosem na wierzchu, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i podawaj.
możesz podawać taki filet samodzielnie lub z dodatkiem. Rozłóż kurczaka na talerzu i polej odrobiną sosu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g