skład / składniki
metoda gotowania
jeśli chcesz urozmaicić rodzinne śniadania i masz dość zwykłej jajecznicy, Menemen będzie dobrym sposobem na to. Jajka można pozostawić w całości lub wstępnie ubić widelcem lub trzepaczką. Ale z reguły, jeśli Menemen jest przygotowywany dla kilku osób, wygodniej jest podawać go z całymi jajkami, dzieląc na porcje.
trzy zszywki w tym daniu to jajka, pomidory i papryka. Chociaż składniki są proste, aby danie było bardzo smaczne, muszą być wysokiej jakości. Dobre jajka z jasnymi żółtkami, idealne-domowe. I koniecznie świeże. Pomidory są dojrzałe, soczyste i pachnące. Możesz użyć pomidorów we własnym soku. Papryka-soczysta, Dojrzała, słodka. Nawiasem mówiąc, Menemen jest uważany za danie wiosenno-letnie, kiedy pomidory w Turcji są szczególnie smaczne.
cebula i czosnek są umieszczane w tym naczyniu zgodnie z życzeniem.
więc przygotuj jedzenie i możesz zacząć gotować:
- Usuń łuskę z cebuli i pokrój ją w małe kostki lub połówki / ćwiartki pierścieni;
- mój, Wytnij łodygi, oczyść nasiona papryki, a następnie pokrój je na małe kawałki;
- jeśli pomidory są świeże, umyj je i pokrój na kawałki (konserwy również pokrój na kilka kawałków);
- obierz czosnek i drobno posiekaj goździki nożem;
- umyj, osusz i posiekaj zieloną cebulę - 2 trzecie pójdzie do gotowania, a 1 trzecia do dekoracji gotowego dania;
- dokładnie umyj i osusz jaja kurze.
umieść żeliwną patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez kilka minut - do miękkości. Następnie włóż paprykę. Gotujemy wszystko razem, mieszając, aż warzywa będą gotowe. Następnie dodaj czosnek, a po 5-10 sekundach pomidory i zieloną cebulę. Na umiarkowanym ogniu gotujemy wszystko razem przez 20 minut, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. W tym procesie posyp solą.
następnie łyżką wykonujemy wgłębienia na jajka i rozbijamy je na dziury. Na małym ogniu gotuj Menemen przez 8-10 minut. Jeśli lubisz pieczone żółtka, gotujemy dłużej. Łyżką pomagamy również upiec białka. Posyp Menemen czarnym pieprzem.
danie jest gotowe. Pozostaje posypać go resztkami zielonej cebuli i udekorować świeżą miętą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g