jajecznica po turecku z pomidorami

Przygotuj popularne orientalne danie śniadaniowe! To jest pyszne! Menemen to turecki omlet. Jest to jedno z najpopularniejszych śniadań z jajek i pomidorów przygotowywanych w Turcji. Okazuje się nie tylko bardzo smaczny i bogaty, ale także pożywny i sycący.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

jeśli chcesz urozmaicić rodzinne śniadania i masz dość zwykłej jajecznicy, Menemen będzie dobrym sposobem na to. Jajka można pozostawić w całości lub wstępnie ubić widelcem lub trzepaczką. Ale z reguły, jeśli Menemen jest przygotowywany dla kilku osób, wygodniej jest podawać go z całymi jajkami, dzieląc na porcje.

trzy zszywki w tym daniu to jajka, pomidory i papryka. Chociaż składniki są proste, aby danie było bardzo smaczne, muszą być wysokiej jakości. Dobre jajka z jasnymi żółtkami, idealne-domowe. I koniecznie świeże. Pomidory są dojrzałe, soczyste i pachnące. Możesz użyć pomidorów we własnym soku. Papryka-soczysta, Dojrzała, słodka. Nawiasem mówiąc, Menemen jest uważany za danie wiosenno-letnie, kiedy pomidory w Turcji są szczególnie smaczne.

cebula i czosnek są umieszczane w tym naczyniu zgodnie z życzeniem.

więc przygotuj jedzenie i możesz zacząć gotować:

- Usuń łuskę z cebuli i pokrój ją w małe kostki lub połówki / ćwiartki pierścieni;

- mój, Wytnij łodygi, oczyść nasiona papryki, a następnie pokrój je na małe kawałki;

- jeśli pomidory są świeże, umyj je i pokrój na kawałki (konserwy również pokrój na kilka kawałków);

- obierz czosnek i drobno posiekaj goździki nożem;

- umyj, osusz i posiekaj zieloną cebulę - 2 trzecie pójdzie do gotowania, a 1 trzecia do dekoracji gotowego dania;

- dokładnie umyj i osusz jaja kurze.

umieść żeliwną patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez kilka minut - do miękkości. Następnie włóż paprykę. Gotujemy wszystko razem, mieszając, aż warzywa będą gotowe. Następnie dodaj czosnek, a po 5-10 sekundach pomidory i zieloną cebulę. Na umiarkowanym ogniu gotujemy wszystko razem przez 20 minut, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. W tym procesie posyp solą.

następnie łyżką wykonujemy wgłębienia na jajka i rozbijamy je na dziury. Na małym ogniu gotuj Menemen przez 8-10 minut. Jeśli lubisz pieczone żółtka, gotujemy dłużej. Łyżką pomagamy również upiec białka. Posyp Menemen czarnym pieprzem.

danie jest gotowe. Pozostaje posypać go resztkami zielonej cebuli i udekorować świeżą miętą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy