skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Zacznijmy gotowanie od mięsa. Mięso wieprzowe jest dokładnie myte, suszone ręcznikami papierowymi, krojone na cienkie płytki w poprzek włókien o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Pokonujemy je młotkiem kuchennym po obu stronach. Nie trzeba ich przyprawiać ani marynować, przyprawa zostanie dodana do ciasta.
Krok 2:
Gotowanie ciasta. Ciasto przygotowuje się według różnych przepisów, do ciasta dodaje się mleko, śmietanę lub majonez, używa się nawet sera, ziemniaków i innych produktów. Najprostszy przepis na bazie mleka i jajek jest przygotowywany bardzo szybko. Wbijamy jaja kurze do miski. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa.
Krok 3:
Ubij jajka z przyprawami ręczną trzepaczką lub mikserem, aż sól całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Wlej mleko, zawartość tłuszczu w mleku można wybrać dowolnie. Ponownie wymieszaj składniki, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę pszenną, dodaj ją stopniowo, aby nie zebrała się w grudki. Widelcem lub trzepaczką ubij mieszaninę, aby mąka całkowicie się rozdzieliła.
Krok 6:
Gotowane kawałki wieprzowiny zanurzamy w cieście, aby mięso było całkowicie pokryte mieszanką jajeczno-mleczną.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż wieprzowinę w cieście na rozgrzanym oleju. Smażyć mięso na średnim ogniu bez pokrywki, najpierw z jednej strony na złoty kolor. Następnie odwróć i smaż z drugiej strony, aż powstanie złoty kolor. Aby usunąć nadmiar oleju z gotowego mięsa w cieście, połóż wieprzowinę na ręczniku papierowym na kilka minut.
Krok 8:
Danie jest gotowe. Podawaj wieprzowinę w cieście do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g