wątroba jagnięca w siatce tłuszczowej

smaczna alternatywa dla zwykłych kebabów mięsnych. Wątroba jagnięca w siatce tłuszczowej jest przygotowywana prosto i szybko, ale okazuje się bardzo soczysta, delikatna i pachnąca. Takie danie można przygotować zamiast zwykłych kebabów z wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka. Najważniejsze jest, aby kupić świeżą wątrobę, wtedy sukces będzie gwarantowany, ponieważ prawie niemożliwe jest zepsucie takiego dania.
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 43 % 3 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

sukces dania zależy w dużej mierze od wyboru głównego produktu, dlatego ten etap należy traktować ze szczególną uwagą. Wątróbka jagnięca powinna być świeża-nie starsza niż 48 godzin. Najlepiej, jeśli wątroba pochodzi od młodych zwierząt. Wątrobę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym przenosimy do głębokiej miski i napełniamy mlekiem. Pozostaw wątrobę w tej formie na 3 godziny.

podczas moczenia wątroby przygotowujemy siatkę tłuszczową. Demontujemy go na klapy, dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, przenosimy do innej głębokiej miski. Napełnij siatkę wodą, dodaj trochę soli, wlej kilka kropli octu. Pozostaw siatkę do namoczenia przez 2 godziny, a następnie wyjmij ją z płynu i spłucz pod bieżącą wodą.

dbamy z wyprzedzeniem o Grill i węgiel drzewny, aby natychmiast zacząć gotować kebaby. Węgle w temperaturze powinny być średnie.

po upływie 3 godzin suszymy wątrobę ręcznikami papierowymi, a następnie odcinamy folie i wycinamy duże kanały. Pokrój wątrobę na duże kawałki o boku około 2,5-3 cm, Przenieś kawałki wątroby do dużego pojemnika, posyp grubą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (może być zmiażdżony). Pokrój siatkę tłuszczową na duże klapy, zanurz ją w gorącej wodzie, aby stała się bardziej elastyczna. Zawiń każdy kawałek wątroby w siatkę tłuszczową. Wątroba owinięta siatką tłuszczową powinna być wystarczająco ciasna.

owinięte kawałki wątroby jagnięcej kładziemy na szaszłykach, które układamy na grillu (między szaszłykami musi być wcięcie). Smaż wątrobę ze wszystkich stron, aż siatka tłuszczowa stanie się półprzezroczysta. Tłuszcz w siatce topi się i zapobiega smażeniu wątroby, utracie soczystości i delikatności. Taki Kebab przygotowuje się nie dłużej niż 15 minut. Możesz sprawdzić gotowość wątroby, nakłuwając ją nożem. Podczas nakłuwania krew nie powinna być uwalniana, wątroba powinna stać się lekka, ale jednocześnie zachować miękkość, nie być sucha i twarda.

gotowe szaszłyki natychmiast podajemy do stołu, dostarczając kawałki świeżych warzyw, dużo zieleni. Pamiętaj, aby podawać ulubione sosy do wątroby. Siatkę tłuszczową można usunąć z kawałków wątroby lub pozostawić - i tak będzie smacznie.

baw się dobrze na łonie natury!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy