wątróbka jagnięca z cebulą

spróbuj ugotować wątrobę w ten sposób! Bardzo smaczne! Wątróbka jagnięca z cebulą to dość prosty i szybki przepis na danie, które idealnie pasuje do każdego rodzinnego menu. Wszyscy wiedzą, że wątroba jest bardzo przydatnym produktem. A w połączeniu z cebulą, czosnkiem i świeżym tymiankiem to naprawdę kulinarne arcydzieło!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
114 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Dobrze opłucz wątrobę jagnięcą pod bieżącą wodą i osusz, osuszając ręcznikami papierowymi. Następnie połóż wątrobę na desce do krojenia i usuń filmy i znalezione żyły. Pokrój wątrobę na kawałki.

2. Obierz cebulę i czosnek, spłucz. Następnie pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. I połóż czosnek na desce, naciśnij płaską stroną noża, aby wypuścił sok i drobno posiekaj nożem.

3. Wyjmij boczek z opakowania i pokrój w cienkie paski.

4. Opłucz gałązki świeżego tymianku pod bieżącą wodą i rozłóż na ręczniku, aby wyschły.

5. Umieść dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na kuchence, ułóż paski boczku i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie wyjmij na talerz.

6. Dodaj kawałek masła na patelnię i rozpuść. Następnie ułóż cebulę pokrojoną w półpierścienie i posiekany czosnek. Połóż kilka gałązek tymianku. Smaż cebulę i czosnek wraz z ziołami przez kilka minut na złoty kolor, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.

7. W małej misce lub talerzu wymieszaj mąkę pszenną, sól i czarny pieprz. Następnie zwiń kawałki wątróbki jagnięcej ze wszystkich stron w tej mieszance.

8. Umieść wątrobę na patelni, na której smażone są warzywa i dodaj smażony boczek. Gotuj wszystko razem przez 5-7 minut (w zależności od wielkości kawałków wątroby) na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

9. Dodaj trochę octu balsamicznego na patelnię i wymieszaj.

10. Oddzielnie zagotuj czystą wodę pitną i włóż do niej ziarnistą musztardę, mieszaj, aż będzie gładka. Wlej powstały płyn na patelnię z wątrobą, ponownie wymieszaj wszystkie produkty i zagotuj SOS. Następnie możesz usunąć patelnię z ognia.

podawaj gotową pieczoną wątróbkę jagnięcą z puree ziemniaczanym lub selerem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy