skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze opłucz wątrobę jagnięcą pod bieżącą wodą i osusz, osuszając ręcznikami papierowymi. Następnie połóż wątrobę na desce do krojenia i usuń filmy i znalezione żyły. Pokrój wątrobę na kawałki.
2. Obierz cebulę i czosnek, spłucz. Następnie pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. I połóż czosnek na desce, naciśnij płaską stroną noża, aby wypuścił sok i drobno posiekaj nożem.
3. Wyjmij boczek z opakowania i pokrój w cienkie paski.
4. Opłucz gałązki świeżego tymianku pod bieżącą wodą i rozłóż na ręczniku, aby wyschły.
5. Umieść dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na kuchence, ułóż paski boczku i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie wyjmij na talerz.
6. Dodaj kawałek masła na patelnię i rozpuść. Następnie ułóż cebulę pokrojoną w półpierścienie i posiekany czosnek. Połóż kilka gałązek tymianku. Smaż cebulę i czosnek wraz z ziołami przez kilka minut na złoty kolor, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.
7. W małej misce lub talerzu wymieszaj mąkę pszenną, sól i czarny pieprz. Następnie zwiń kawałki wątróbki jagnięcej ze wszystkich stron w tej mieszance.
8. Umieść wątrobę na patelni, na której smażone są warzywa i dodaj smażony boczek. Gotuj wszystko razem przez 5-7 minut (w zależności od wielkości kawałków wątroby) na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
9. Dodaj trochę octu balsamicznego na patelnię i wymieszaj.
10. Oddzielnie zagotuj czystą wodę pitną i włóż do niej ziarnistą musztardę, mieszaj, aż będzie gładka. Wlej powstały płyn na patelnię z wątrobą, ponownie wymieszaj wszystkie produkty i zagotuj SOS. Następnie możesz usunąć patelnię z ognia.
podawaj gotową pieczoną wątróbkę jagnięcą z puree ziemniaczanym lub selerem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g