stek z rekina w powolnej kuchence

rekin przestaje być przerażający w kremowym sosie! Stek z rekina w powolnej kuchence okazuje się niezwykle delikatny, kremowy w smaku. A główną zaletą rekina jest brak kości! Gotowanie takiej ryby za pomocą multicookera jest bardzo proste i szybkie w czasie.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 7 % 2 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

Tak więc steki z rekina, a w sumie potrzebujemy dwóch, dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Przenieś steki do odpowiedniego pojemnika i przygotuj marynatę. Dzięki marynacie ryba okaże się szczególnie smaczna, delikatna i pachnąca, a będziesz potrzebować tylko kilku składników.Koniecznie-kwas (jego rolę odegra sok z cytryny), przyprawy i niewielka ilość wysokiej jakości oliwy z oliwek.

marynujemy... W tym celu wlej steki rekina oliwą z oliwek, wyciśnij sok z połowy cytryny (ważne jest, aby sok był świeżo wyciśnięty), posyp rybę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Możesz nie być świeżo zmielony, ale w tym przypadku będzie nieco mniej aromatyczny. Obierz ząbek czosnku z łuski, a następnie przepuść go przez prasę. Teraz dokładnie wymieszaj wszystko rękami, przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na 2 godziny. Jeśli czas jest blisko, możesz skrócić czas marynowania, ale nadal warto marynować steki przez co najmniej pół godziny.

pod koniec dwóch godzin obieramy cebulę z łuski, a następnie kroimy ją w małe kostki. Wlej olej do miski multicookera i wybierz tryb "smażenie", podgrzej olej, a następnie włóż cebulę do miski. Smażyć na Lekki złoty kolor, a następnie ułożyć na talerzu i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

w tym samym trybie smaż steki przez 3 minuty, odwróć je i smaż przez 2-3 minuty po drugiej stronie. Rozłóż cebulę na stekach, napełnij wszystko śmietaną, dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętaj, aby spróbować i dostosować w razie potrzeby! Wlej również kolendrę i zamknij pokrywkę multicookera.

Włącz tryb "gaszenie", czas to 3 minuty. Po zakończeniu programu gotowe danie można podać do stołu. Steki można uzupełnić ziemniakami lub innym wybranym dodatkiem. Dobrze będzie udekorować gotowe danie świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Stek z rekina - 137   kcal/100g

Podobne przepisy