skład / składniki
metoda gotowania
Tak więc steki z rekina, a w sumie potrzebujemy dwóch, dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Przenieś steki do odpowiedniego pojemnika i przygotuj marynatę. Dzięki marynacie ryba okaże się szczególnie smaczna, delikatna i pachnąca, a będziesz potrzebować tylko kilku składników.Koniecznie-kwas (jego rolę odegra sok z cytryny), przyprawy i niewielka ilość wysokiej jakości oliwy z oliwek.
marynujemy... W tym celu wlej steki rekina oliwą z oliwek, wyciśnij sok z połowy cytryny (ważne jest, aby sok był świeżo wyciśnięty), posyp rybę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Możesz nie być świeżo zmielony, ale w tym przypadku będzie nieco mniej aromatyczny. Obierz ząbek czosnku z łuski, a następnie przepuść go przez prasę. Teraz dokładnie wymieszaj wszystko rękami, przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na 2 godziny. Jeśli czas jest blisko, możesz skrócić czas marynowania, ale nadal warto marynować steki przez co najmniej pół godziny.
pod koniec dwóch godzin obieramy cebulę z łuski, a następnie kroimy ją w małe kostki. Wlej olej do miski multicookera i wybierz tryb "smażenie", podgrzej olej, a następnie włóż cebulę do miski. Smażyć na Lekki złoty kolor, a następnie ułożyć na talerzu i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
w tym samym trybie smaż steki przez 3 minuty, odwróć je i smaż przez 2-3 minuty po drugiej stronie. Rozłóż cebulę na stekach, napełnij wszystko śmietaną, dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętaj, aby spróbować i dostosować w razie potrzeby! Wlej również kolendrę i zamknij pokrywkę multicookera.
Włącz tryb "gaszenie", czas to 3 minuty. Po zakończeniu programu gotowe danie można podać do stołu. Steki można uzupełnić ziemniakami lub innym wybranym dodatkiem. Dobrze będzie udekorować gotowe danie świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Stek z rekina - 137 kcal/100g