skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy pyszne puszyste naleśniki i przygotowujemy niezbędne do tego produkty z przyprawami.
Krok 2:
Młoda cukinia, w ilości jednego kilograma, wcierana w duży pojemnik na drobnej tarce.
Krok 3:
Bardzo drobno posiekaj połowę główki cebuli dwoma ząbkami czosnku i wlej do miski na cukinię.
Krok 4:
Dodaj do miski suszone zioła z czarnym pieprzem do smaku.
Krok 5:
Przesiać do wspólnego pojemnika dwieście pięćdziesiąt gramów mąki w dwóch dawkach i dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej.
Krok 6:
Równomiernie wymieszaj wszystkie składniki w pojemniku.
Krok 7:
Rozbij dwa jaja kurze w osobnej misce (jeśli jajka są małe, weź trzy sztuki) i ubij mikserem.
Krok 8:
Ubij jajka mikserem, aż będą puszyste i gęste.
Krok 9:
Ubite jajka wlewamy do pojemnika z masą cukinii, bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy na trzydzieści minut, aby wytworzyć mąkę glutenową.
Krok 10:
Włącz piec i bardzo dobrze podgrzej patelnię z olejem roślinnym dodanym do smaku, uformuj naleśniki z masy cukinii łyżką stołową i usmaż na gorącej patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron, podczas smażenia z tyłu zamykamy patelnię pokrywką, aby naleśniki były dobrze usmażone.
Krok 11:
Rozłóż ugotowane delikatne i przewiewne naleśniki na talerzu. Smacznego!
chcesz zrobić lekkie śniadanie, przekąskę lub coś szybkiego na herbatę? Wtedy zdecydowanie powinieneś wiedzieć, jak zrobić pyszne i delikatne naleśniki z cukinii.
bujne placki z cukinii raz dwa trzy! Prosty, pyszny mój charakterystyczny przepis na lato! Te obfite placki z cukinii przekonają cię nie tylko smakiem, ale także szybkością przygotowania!
przepis na placki z cukinii może zawierać różne składniki, które sprawiają, że placki z cukinii są bardziej atrakcyjne i zróżnicowane w smaku.
jeśli chcesz zrobić piękne i schludne placki z cukinii, musisz położyć ciasto na gorącej patelni łyżką stołową, wtedy placki z cukinii nie będą się kleić i rozpadać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g