placki z młodej cukinii z cebulą

przepis na wspaniałe danie o Smaku lata! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne placki z cukinii z cebulą i jajkiem, które z pewnością pokochają twoi bliscy!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 80 % 16 g
82 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy pyszne puszyste naleśniki i przygotowujemy niezbędne do tego produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Młoda cukinia, w ilości jednego kilograma, wcierana w duży pojemnik na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bardzo drobno posiekaj połowę główki cebuli dwoma ząbkami czosnku i wlej do miski na cukinię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do miski suszone zioła z czarnym pieprzem do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać do wspólnego pojemnika dwieście pięćdziesiąt gramów mąki w dwóch dawkach i dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Równomiernie wymieszaj wszystkie składniki w pojemniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij dwa jaja kurze w osobnej misce (jeśli jajka są małe, weź trzy sztuki) i ubij mikserem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka mikserem, aż będą puszyste i gęste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubite jajka wlewamy do pojemnika z masą cukinii, bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy na trzydzieści minut, aby wytworzyć mąkę glutenową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz piec i bardzo dobrze podgrzej patelnię z olejem roślinnym dodanym do smaku, uformuj naleśniki z masy cukinii łyżką stołową i usmaż na gorącej patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron, podczas smażenia z tyłu zamykamy patelnię pokrywką, aby naleśniki były dobrze usmażone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ugotowane delikatne i przewiewne naleśniki na talerzu. Smacznego!

chcesz zrobić lekkie śniadanie, przekąskę lub coś szybkiego na herbatę? Wtedy zdecydowanie powinieneś wiedzieć, jak zrobić pyszne i delikatne naleśniki z cukinii.
bujne placki z cukinii raz dwa trzy! Prosty, pyszny mój charakterystyczny przepis na lato! Te obfite placki z cukinii przekonają cię nie tylko smakiem, ale także szybkością przygotowania!
przepis na placki z cukinii może zawierać różne składniki, które sprawiają, że placki z cukinii są bardziej atrakcyjne i zróżnicowane w smaku.
jeśli chcesz zrobić piękne i schludne placki z cukinii, musisz położyć ciasto na gorącej patelni łyżką stołową, wtedy placki z cukinii nie będą się kleić i rozpadać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy