wieprzowina w cieście w piekarniku

kolejny przepis na wieprzowinę w cieście. Tym razem w piekarniku. Jestem uzależniona od kotletów. Ostatnio gotowałem z wieprzowiny, ale z serem i smażone. Tym razem w cieście zamiast sera Dodano więcej przypraw i posiekanych ziół. I dla odmiany postanowiłem upiec w piekarniku. To prawda, że kiedy gotujesz potrawy w cieście, pieczenie jest nadal potrzebne, w przeciwnym razie całe ciasto spłynie z mięsa podczas pieczenia, a bujna skorupa nie zadziała. Po prostu Czas pieczenia skraca się do 1-2 minut z każdej strony. Mięso nie będzie miało czasu na smażenie, a ciasto już chwyci skórkę wokół wieprzowiny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 60 % 25 g
węglowodany 10 % 4 g
291 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować wieprzowinę w cieście w piekarniku, potrzebujemy: pulpy wieprzowej( można ją pokroić w cały kawałek, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry, miałem gotowe sznycle wieprzowe), olej roślinny i śmietanowy do smażenia, papryka, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na porcje. Pokonaj mięso młotkiem z obu stron. Posyp kotlety papryką, pieprzem i solą. Nie ma potrzeby silnego soli i pieprzu, ponieważ w cieście będą również przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: duże jajko, mleko, mąka, koperek, kurkuma, czarny pieprz i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz jajko, mleko, koperek, kurkumę, sól i pieprz w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinna uzyskać półpłynną mieszankę bez grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej masło razem z warzywami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz kotlety w cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż z obu stron, aż lekko zarumieni się, przez 1-2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś kotlety na wyłożoną folią blachę do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz polać kotlety resztkami ciasta na wierzchu, aby się nie zmarnowały. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Podawaj wieprzowinę na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz kopru możesz dodać do ciasta dowolne inne warzywa do smaku. Jeśli użyjesz kolendry, w połączeniu z przyprawami mięso nabierze orientalnego smaku i aromatu.

kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem. Odpowiedni jest makaron, ziemniaki w dowolnej formie, ryż lub kasza gryczana. A najlepiej z sałatką ze świeżych warzyw.

w tym przepisie możesz zrobić kotlety z wołowiny, kurczaka lub indyka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy