skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować wieprzowinę w cieście w piekarniku, potrzebujemy: pulpy wieprzowej( można ją pokroić w cały kawałek, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry, miałem gotowe sznycle wieprzowe), olej roślinny i śmietanowy do smażenia, papryka, czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na porcje. Pokonaj mięso młotkiem z obu stron. Posyp kotlety papryką, pieprzem i solą. Nie ma potrzeby silnego soli i pieprzu, ponieważ w cieście będą również przyprawy.
Krok 3:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: duże jajko, mleko, mąka, koperek, kurkuma, czarny pieprz i sól.
Krok 4:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 5:
Połącz jajko, mleko, koperek, kurkumę, sól i pieprz w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Powinna uzyskać półpłynną mieszankę bez grudek.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej masło razem z warzywami.
Krok 9:
Zanurz kotlety w cieście.
Krok 10:
Smaż z obu stron, aż lekko zarumieni się, przez 1-2 minuty.
Krok 11:
Przenieś kotlety na wyłożoną folią blachę do pieczenia.
Krok 12:
Możesz polać kotlety resztkami ciasta na wierzchu, aby się nie zmarnowały. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Podawaj wieprzowinę na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
oprócz kopru możesz dodać do ciasta dowolne inne warzywa do smaku. Jeśli użyjesz kolendry, w połączeniu z przyprawami mięso nabierze orientalnego smaku i aromatu.
kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem. Odpowiedni jest makaron, ziemniaki w dowolnej formie, ryż lub kasza gryczana. A najlepiej z sałatką ze świeżych warzyw.
w tym przepisie możesz zrobić kotlety z wołowiny, kurczaka lub indyka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g