skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotujemy niezbędne produkty, do czego:
- umyć ogon byka, osuszyć z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić na duże kawałki;
- moje ziemniaki i marchewki z ziemi, a następnie obieramy je i grubo kroimy;
- seler myjemy i kroimy na małe kawałki;
- wstępnie umyte pory drobno posiekane
- obierz cebulę i pokrój ją na pół pierścienia. Jeśli cebula jest duża, możesz pokroić ją na ćwiartki pierścieni;
- umyj pomidory, pokrój je na połówki lub ćwiartki;
- obierz i posiekaj czosnek nożem;
- spłukujemy tymianek, rozmaryn i liście laurowe, spłukujemy również pietruszkę, a następnie układamy warzywa na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia.
więc wszystko jest gotowe i możesz teraz przejść do głównego etapu. Włącz Multicooker w trybie "smażenie" (lub "Multipowar"), wlej oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej. Podczas podgrzewania pocieramy kawałki ogona solą i czarnym pieprzem. Rozprowadzamy je w rozgrzanym oleju i smażymy przez 2-3 minuty, po czym odwracamy i smażymy z drugiej strony w tym samym czasie - aż lekko się zarumienią. Może być konieczne 2-3 połączenia. Połóż już smażone mięso na dużym talerzu.
gdy wszystko jest smażone, wyłącz Tryb, a kawałki ogonów wracają do miski multicookera. Dodaj posiekaną cebulę, por, posiekany czosnek, pomidory. Wlać czerwone wino, bulion (pozostawić 100 ml bulionu na później), sos Worcester, rozprowadzić koncentrat pomidorowy. Posiekaj tymianek i rozmaryn, Dodaj do pozostałych składników. Wysyłamy tam liście laurowe i wszystko dobrze mieszamy.
zamknij pokrywę multicookera, włącz tryb "duszenie" i gotuj wszystko razem przez 2 godziny. Mięso powinno stać się bardzo miękkie i oddzielić się od kości, a jeśli nie, wydłuż czas gotowania o kolejne pół godziny. Usuwamy więc mięso z kości i usuwamy same kości, usuwamy również nadmiar tłuszczu. Zwracamy mięso do powolnej kuchenki.
dodaj marchewkę, ziemniaki i seler do miski. Włącz ponownie tryb "gaszenie", czas to 15 minut. Warzywa powinny stać się miękkie. Następnie próbujemy potraw na soli i pieprzu, w razie potrzeby dodajemy.
wlej mąkę do małego pojemnika, wlej bulion pozostawiony na później, wszystko dobrze wymieszaj. Spuszczamy parę i otwieramy Multicooker, wlewamy mieszankę mąki do miski, wszystko dobrze mieszamy. Dodaj zielony groszek do miski (możesz bezpośrednio zamrożony) i ponownie zamknij powolną kuchenkę. Ustawiamy tryb "duszenie", gotujemy wszystko razem przez kolejne 5 minut.
posiekaj drobno natkę pietruszki. Gotowe danie układamy na porcjach, doprawiamy natką pietruszki i natychmiast podajemy. Jest szczególnie smaczny na gorąco!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Ogon wołowy - 137 kcal/100g