ogony wołowe w powolnej kuchence

niezwykle smaczne i aromatyczne danie dla dużej firmy. Ogony wołowe w powolnej kuchence to obfite i smaczne danie z delikatnym mięsem, bogatym i aromatycznym bulionem i warzywami. Ogony wołowe duszone z warzywami i ziołami są popularnym daniem w Hiszpanii i Ameryce Południowej. Ten przepis to tradycyjne wenezuelskie danie. Oczywiście przepisy różnią się nieco w zależności od regionu, ale ogólnie są mniej więcej takie same. A użycie multicookera w przygotowaniu pozwoli ci uzyskać po prostu doskonałe danie do smaku.
joschkinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 26 % 5 g
95 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

na początek przygotujemy niezbędne produkty, do czego:

- umyć ogon byka, osuszyć z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić na duże kawałki;

- moje ziemniaki i marchewki z ziemi, a następnie obieramy je i grubo kroimy;

- seler myjemy i kroimy na małe kawałki;

- wstępnie umyte pory drobno posiekane

- obierz cebulę i pokrój ją na pół pierścienia. Jeśli cebula jest duża, możesz pokroić ją na ćwiartki pierścieni;

- umyj pomidory, pokrój je na połówki lub ćwiartki;

- obierz i posiekaj czosnek nożem;

- spłukujemy tymianek, rozmaryn i liście laurowe, spłukujemy również pietruszkę, a następnie układamy warzywa na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia.

więc wszystko jest gotowe i możesz teraz przejść do głównego etapu. Włącz Multicooker w trybie "smażenie" (lub "Multipowar"), wlej oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej. Podczas podgrzewania pocieramy kawałki ogona solą i czarnym pieprzem. Rozprowadzamy je w rozgrzanym oleju i smażymy przez 2-3 minuty, po czym odwracamy i smażymy z drugiej strony w tym samym czasie - aż lekko się zarumienią. Może być konieczne 2-3 połączenia. Połóż już smażone mięso na dużym talerzu.

gdy wszystko jest smażone, wyłącz Tryb, a kawałki ogonów wracają do miski multicookera. Dodaj posiekaną cebulę, por, posiekany czosnek, pomidory. Wlać czerwone wino, bulion (pozostawić 100 ml bulionu na później), sos Worcester, rozprowadzić koncentrat pomidorowy. Posiekaj tymianek i rozmaryn, Dodaj do pozostałych składników. Wysyłamy tam liście laurowe i wszystko dobrze mieszamy.

zamknij pokrywę multicookera, włącz tryb "duszenie" i gotuj wszystko razem przez 2 godziny. Mięso powinno stać się bardzo miękkie i oddzielić się od kości, a jeśli nie, wydłuż czas gotowania o kolejne pół godziny. Usuwamy więc mięso z kości i usuwamy same kości, usuwamy również nadmiar tłuszczu. Zwracamy mięso do powolnej kuchenki.

dodaj marchewkę, ziemniaki i seler do miski. Włącz ponownie tryb "gaszenie", czas to 15 minut. Warzywa powinny stać się miękkie. Następnie próbujemy potraw na soli i pieprzu, w razie potrzeby dodajemy.

wlej mąkę do małego pojemnika, wlej bulion pozostawiony na później, wszystko dobrze wymieszaj. Spuszczamy parę i otwieramy Multicooker, wlewamy mieszankę mąki do miski, wszystko dobrze mieszamy. Dodaj zielony groszek do miski (możesz bezpośrednio zamrożony) i ponownie zamknij powolną kuchenkę. Ustawiamy tryb "duszenie", gotujemy wszystko razem przez kolejne 5 minut.

posiekaj drobno natkę pietruszki. Gotowe danie układamy na porcjach, doprawiamy natką pietruszki i natychmiast podajemy. Jest szczególnie smaczny na gorąco!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Ogon wołowy - 137   kcal/100g

Podobne przepisy