ryba lodowa na patelni

pyszne ryby są łatwe do zrobienia! Czas zadowolić krewnych! Ryba lodowa na patelni gotuje się szybko i łatwo, jak każda inna ryba. Ta ryba nie wymaga wstępnego przygotowania, marynowania, ale okazuje się smaczna i bardzo delikatna. W razie potrzeby można go skropić sokiem z cytryny lub limonki, ale jest to opcjonalne. Tak przygotowaną rybę można podawać z dowolnym dodatkiem do smaku, na przykład ziemniaki są do niej idealne. Dobrze jest również uzupełnić rybę dowolnym odpowiednim sosem.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
146 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

Lodowa ryba na patelni podczas gotowania jest niezwykle prosta. Jak każda inna ryba, smaży się bardzo szybko-dosłownie kilka minut. Dlatego lepiej zadbać o przystawkę z wyprzedzeniem i dopiero po jej przygotowaniu zacząć smażyć lodową rybę. Ta procedura pozwoli ci uzyskać danie, w którym zarówno ryba, jak i przystawka będą gorące.

możesz użyć wszystkiego jako dekoracji. Gotowane ziemniaki, różne zboża, na przykład ryż, pieczone lub duszone warzywa, a nawet makaron, będą dobrze łączyć się z tak przygotowaną rybą. Możesz uzupełnić ryby i kawałki świeżych warzyw, udekorować gałązkami świeżych ziół.

zaczynamy gotować od mycia ryb. Zwykle ryby lodowe są sprzedawane zamrożone i już wypatroszone, ale jeśli nagle tak nie jest, ryby należy wypatroszyć i wyczyścić. Nie trzeba odcinać głowy. Dokładnie umyj rybę pod bieżącą wodą, a następnie osusz ją z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi.

pocieramy rybę solą i czarnym pieprzem-robimy to zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jednocześnie kładziemy patelnię na średnim ogniu, wlewamy do niej oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzewamy. Kiedy tak się stanie, włóż tusze Lodowej ryby do gorącej patelni. Smaż rybę przez 5 minut, a następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty - do miękkości. Przez ostatnie kilka minut przykryj patelnię pokrywką. Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, nie musisz przykrywać patelni pokrywką, ale lepiej dodać trochę ciepła.

smażoną rybę układamy na porcjowanych talerzach, uzupełniamy przystawką, polej rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (nie można jej użyć ani zastąpić sokiem z limonki). Gotowe danie podajemy do stołu, aż ostygnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ice Fish - 90   kcal/100g

Podobne przepisy