skład / składniki
metoda gotowania
Lodowa ryba na patelni podczas gotowania jest niezwykle prosta. Jak każda inna ryba, smaży się bardzo szybko-dosłownie kilka minut. Dlatego lepiej zadbać o przystawkę z wyprzedzeniem i dopiero po jej przygotowaniu zacząć smażyć lodową rybę. Ta procedura pozwoli ci uzyskać danie, w którym zarówno ryba, jak i przystawka będą gorące.
możesz użyć wszystkiego jako dekoracji. Gotowane ziemniaki, różne zboża, na przykład ryż, pieczone lub duszone warzywa, a nawet makaron, będą dobrze łączyć się z tak przygotowaną rybą. Możesz uzupełnić ryby i kawałki świeżych warzyw, udekorować gałązkami świeżych ziół.
zaczynamy gotować od mycia ryb. Zwykle ryby lodowe są sprzedawane zamrożone i już wypatroszone, ale jeśli nagle tak nie jest, ryby należy wypatroszyć i wyczyścić. Nie trzeba odcinać głowy. Dokładnie umyj rybę pod bieżącą wodą, a następnie osusz ją z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi.
pocieramy rybę solą i czarnym pieprzem-robimy to zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jednocześnie kładziemy patelnię na średnim ogniu, wlewamy do niej oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzewamy. Kiedy tak się stanie, włóż tusze Lodowej ryby do gorącej patelni. Smaż rybę przez 5 minut, a następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty - do miękkości. Przez ostatnie kilka minut przykryj patelnię pokrywką. Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, nie musisz przykrywać patelni pokrywką, ale lepiej dodać trochę ciepła.
smażoną rybę układamy na porcjowanych talerzach, uzupełniamy przystawką, polej rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (nie można jej użyć ani zastąpić sokiem z limonki). Gotowe danie podajemy do stołu, aż ostygnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ice Fish - 90 kcal/100g