skład / składniki
metoda gotowania
dobrze spłucz tusze Lin pod bieżącą wodą. Ostrym nożem zeskrob śluz rzeczny z powierzchni skóry. Łuski nie mogą być czyszczone, ponieważ są bardzo małe i miękkie. Następnie wykonaj nacięcie na brzuchu i usuń wszystkie niejadalne wnętrzności. Ponownie spłucz linę pod wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
w małym talerzu wymieszaj sól morską i przyprawy (odpowiednie dla ryb). Zbierz niewielką ilość przypraw w dłoni i dokładnie przetrzyj nimi tusze rybne ze wszystkich stron - wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw w tej pozycji na 10 minut, aby przyprawy się wchłonęły.
wlej trochę mąki do płaskiego dużego naczynia. Wygładź go na całej powierzchni naczyń. Następnie po kolei zanurz każdą tuszę Lin, pokrywając ją mąką ze wszystkich stron. Taka Skórka z mąki sprawi, że ryba będzie jeszcze bardziej apetyczna i smaczna, a ponadto pozostawi ją soczystą w środku.
umieść patelnię z grubym dnem na kuchence i wlej do niej trochę oleju roślinnego. Gdy tylko patelnia wystarczająco się rozgrzeje, połóż linę i smaż ją na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 3-4 minuty z jednej strony. Następnie delikatnie odwróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
równolegle przygotuj sos rybny. Wymieszaj śmietanę (możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu) i ciepłą wodę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodaj sól i przyprawy według własnych upodobań. Dodaj oregano (lub włoskie zioła). Możesz jednak zastąpić lub uzupełnić oregano dowolnymi świeżymi ziołami do smaku. Odpowiednia jest zielona cebula, pietruszka lub koperek (należy je najpierw umyć, wysuszyć i drobno posiekać).
następnie posmaruj smażone tusze Lin sosem śmietanowym, wlewając je bezpośrednio na patelnię. Na wierzch posyp więcej oregano (włoskich ziół). Utrzymuj ciepło na minimalnym poziomie, przykryj patelnię pokrywką i gotuj rybę przez około 15 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
duszony lin w sosie śmietanowym lepiej podawać na gorąco. Jako dodatek możesz ugotować lub upiec ziemniaki - w ten sposób ugotowana ryba jest szczególnie dobrze połączona.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g