lin w śmietanie

Spróbuj tego niesamowicie Delikatnego dania z ryb rzecznych! Lin w śmietanie, przygotowany według tego przepisu, okazuje się niesamowicie delikatny w smaku. Sos na bazie kwaśnej śmietany doskonale uzupełnia smak rzeki tej małej ryby i czyni ją jeszcze smaczniejszą i apetyczną. Gotowane lub pieczone ziemniaki są idealne jako dodatek.
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 61 % 20 g
węglowodany 30 % 10 g
231 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

dobrze spłucz tusze Lin pod bieżącą wodą. Ostrym nożem zeskrob śluz rzeczny z powierzchni skóry. Łuski nie mogą być czyszczone, ponieważ są bardzo małe i miękkie. Następnie wykonaj nacięcie na brzuchu i usuń wszystkie niejadalne wnętrzności. Ponownie spłucz linę pod wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.

w małym talerzu wymieszaj sól morską i przyprawy (odpowiednie dla ryb). Zbierz niewielką ilość przypraw w dłoni i dokładnie przetrzyj nimi tusze rybne ze wszystkich stron - wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw w tej pozycji na 10 minut, aby przyprawy się wchłonęły.

wlej trochę mąki do płaskiego dużego naczynia. Wygładź go na całej powierzchni naczyń. Następnie po kolei zanurz każdą tuszę Lin, pokrywając ją mąką ze wszystkich stron. Taka Skórka z mąki sprawi, że ryba będzie jeszcze bardziej apetyczna i smaczna, a ponadto pozostawi ją soczystą w środku.

umieść patelnię z grubym dnem na kuchence i wlej do niej trochę oleju roślinnego. Gdy tylko patelnia wystarczająco się rozgrzeje, połóż linę i smaż ją na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 3-4 minuty z jednej strony. Następnie delikatnie odwróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor.

równolegle przygotuj sos rybny. Wymieszaj śmietanę (możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu) i ciepłą wodę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodaj sól i przyprawy według własnych upodobań. Dodaj oregano (lub włoskie zioła). Możesz jednak zastąpić lub uzupełnić oregano dowolnymi świeżymi ziołami do smaku. Odpowiednia jest zielona cebula, pietruszka lub koperek (należy je najpierw umyć, wysuszyć i drobno posiekać).

następnie posmaruj smażone tusze Lin sosem śmietanowym, wlewając je bezpośrednio na patelnię. Na wierzch posyp więcej oregano (włoskich ziół). Utrzymuj ciepło na minimalnym poziomie, przykryj patelnię pokrywką i gotuj rybę przez około 15 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

duszony lin w sosie śmietanowym lepiej podawać na gorąco. Jako dodatek możesz ugotować lub upiec ziemniaki - w ten sposób ugotowana ryba jest szczególnie dobrze połączona.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy