skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie steków z różowego łososia zaczynamy od przygotowania ryby. Uważany za jedną z niedrogich odmian czerwonych ryb, różowy łosoś jest często sprzedawany w całości i jest to niewątpliwy plus. Podczas samodzielnego krojenia ryby możesz nie tylko przeznaczyć kilka kawałków na zupę rybną, ale także uzyskać przyjemny bonus w postaci czerwonego kawioru, zwłaszcza jeśli kupisz go w okresie tarła. Nie powinieneś bać się tego procesu, czyszczenie różowego łososia zajmuje tylko kilka minut, za co warto podziękować małym, łatwo usuwanym łuskom.
podziel obraną rybę na steki o pożądanej wielkości. Możesz umieścić je w powolnej kuchence w jednej lub dwóch warstwach. Lepiej nie robić trzeciej warstwy, nawet jeśli jest dużo ryb. W takim przypadku czas gotowania wydłuży się, a dolna warstwa może się zagotować.
spłucz różowego łososia pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami ze wszystkich stron. Włącz Multicooker w tryb "smażenie", podgrzej określoną ilość oleju roślinnego, a następnie rozłóż steki partiami w jednej warstwie. Smażyć przez 2-3 minuty, następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony przez kolejne 2 minuty. Połóż steki na talerzu. Robimy to samo z resztą steków.
steki z różowego łososia gotowane w powolnej kuchence są bardzo delikatne, prawie niemożliwe jest ich usunięcie w całości. Sekret, który pomoże pięknie podać danie, tkwi w folii. Dno multicookera wykładamy folią złożoną w dwóch warstwach dla wytrzymałości.
rozłóż kółka cytryny na folii. Następnie włóż różowego łososia do multicookera, umieść filet skórą do dołu i dodaj kółka cytryny na wierzchu. Przykryj przedmiot jedną warstwą folii, a następnie rozłóż drugą warstwę ryby cytryną.
zamknij pokrywkę multicookera i gotuj rybę w trybie "Pieczenia" przez 25 minut.
wyjmujemy gotowe steki z różowego łososia, chwytając rogi folii, układamy na talerzu, uzupełniamy mieszanką sałatkową (Opcjonalnie) i plasterkami cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Delikatna ryba na obiad jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Stek z różowego łososia - 116 kcal/100g