steki z różowego łososia w powolnej kuchence

czerwona ryba w powolnej kuchence to idealna Kolacja w pośpiechu! Steki z różowego łososia w powolnej kuchence mogą stać się kompletną kolacją z dodatkiem lub bez dodatków. Delikatny filet nasycony smakiem i aromatem przypraw. Gotową rybę zaleca się doprawić mieszanką sałatkową i plasterkami cytryny - ta metoda serwowania ozdobi danie i urozmaici jego smak.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 18 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
128 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

gotowanie steków z różowego łososia zaczynamy od przygotowania ryby. Uważany za jedną z niedrogich odmian czerwonych ryb, różowy łosoś jest często sprzedawany w całości i jest to niewątpliwy plus. Podczas samodzielnego krojenia ryby możesz nie tylko przeznaczyć kilka kawałków na zupę rybną, ale także uzyskać przyjemny bonus w postaci czerwonego kawioru, zwłaszcza jeśli kupisz go w okresie tarła. Nie powinieneś bać się tego procesu, czyszczenie różowego łososia zajmuje tylko kilka minut, za co warto podziękować małym, łatwo usuwanym łuskom.

podziel obraną rybę na steki o pożądanej wielkości. Możesz umieścić je w powolnej kuchence w jednej lub dwóch warstwach. Lepiej nie robić trzeciej warstwy, nawet jeśli jest dużo ryb. W takim przypadku czas gotowania wydłuży się, a dolna warstwa może się zagotować.

spłucz różowego łososia pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami ze wszystkich stron. Włącz Multicooker w tryb "smażenie", podgrzej określoną ilość oleju roślinnego, a następnie rozłóż steki partiami w jednej warstwie. Smażyć przez 2-3 minuty, następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony przez kolejne 2 minuty. Połóż steki na talerzu. Robimy to samo z resztą steków.

steki z różowego łososia gotowane w powolnej kuchence są bardzo delikatne, prawie niemożliwe jest ich usunięcie w całości. Sekret, który pomoże pięknie podać danie, tkwi w folii. Dno multicookera wykładamy folią złożoną w dwóch warstwach dla wytrzymałości.

rozłóż kółka cytryny na folii. Następnie włóż różowego łososia do multicookera, umieść filet skórą do dołu i dodaj kółka cytryny na wierzchu. Przykryj przedmiot jedną warstwą folii, a następnie rozłóż drugą warstwę ryby cytryną.

zamknij pokrywkę multicookera i gotuj rybę w trybie "Pieczenia" przez 25 minut.

wyjmujemy gotowe steki z różowego łososia, chwytając rogi folii, układamy na talerzu, uzupełniamy mieszanką sałatkową (Opcjonalnie) i plasterkami cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Delikatna ryba na obiad jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Stek z różowego łososia - 116   kcal/100g

Podobne przepisy