Mandu Koreańskie pierogi

niezwykle smaczne i aromatyczne Koreańskie pierogi!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 46 % 19 g
211 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania ciasta potrzebne są tylko trzy składniki: mąka, woda i sól. Najpierw musisz przesiać mąkę najwyższej jakości, a następnie dodać sól i wlać wodę. Za pomocą drewnianej szpatułki, a następnie ugniataj ciasto rękami, aby zebrało się w jedną kulkę. Przenieś powstałe ciasto na czysty stół i ugniataj przez 5 minut. Następnie uformuj kulkę z ciasta, włóż do plastikowej torby i pozostaw w torbie na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po upływie czasu wyjmij ciasto z torby, powinno stać się bardziej elastyczne. Ciasto wyłożyć na powierzchnię roboczą i ugniatać już przez 7 minut. Ponownie uformuj kulkę z ciasta i włóż do plastikowej torby na kolejne 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie do Mandu. Wlej olej sezamowy na patelnię, włóż czosnek przepuszczony przez prasę i lekko smaż czosnek na oleju, aż pojawi się pachnący zapach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Umyj świeży ogórek, pokrój na pół, Usuń środkową część z nasionami, a także pokrój w paski. Przenieś pieczarki i ogórki na patelnię i smaż, aż powstały płyn odparuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj przyprawy: sezam, cukier, mielony imbir, pieprz i sól. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast rozłóż mięso mielone i usmaż je, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, aby nie tworzyły się grudki mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania nadzienia dodaj sos sojowy i drobno posiekaną zieloną cebulę, wymieszaj i gotuj nadzienie na pierogi przez kolejne 1-2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z plastikowej torby. Powinien stać się jeszcze bardziej miękki i nieco wilgotny. Rozwałkuj ciasto na grubą kiełbasę, aby wygodniej podzielić je na porcje. Podziel powstałą kiełbasę na 16 równych kawałków(około 40-42 gramów). Aby zapobiec wysychaniu półfabrykatów, natychmiast włóż je do plastikowej torby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź jeden przedmiot obrabiany, użyj rąk, aby nadać mu bardziej regularny kształt koła, a następnie połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej i wałkiem do ciasta, aby rozwałkować koło do średnicy około 14-15 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Najpierw przygotuj mandę do smażenia. Połóż rozwałkowane ciasto na dłoni, połóż nadzienie mięsne na środku koła i prawą ręką zacznij tworzyć warkocz: uszczypnij od dołu pierogów, skieruj je do środka do nadzienia, a następnie chwyć krawędź ciasta po lewej stronie, ściśnij i ponownie skieruj do środka do pierwszego uszczypnięcia, teraz chwyć krawędź ciasta po prawej stronie, uszczypnij i skieruj do środka do drugiego uszczypnięcia i tak dalej, posuwając się do przodu, ogon powinien pozostać na końcu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz oślepiamy Mandu, aby je ugotować na parze. Połóż okrąg ciasta na stole, połóż nadzienie na środku, dla wygody najpierw uszczypnij pierogi na środku, a następnie uszczypnij manduę wzdłuż krawędzi, tworząc piękne fałdy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usmaż Mandu z warkoczem na oleju roślinnym na średnim ogniu i wyślij Mandu z szczypcami do podwójnego kotła na 40 minut. Gotowe Mandu podawać do stołu z sosem sojowym, doprawiając go zieloną cebulą i posiekanym czosnkiem.

pierogi to jedna z ulubionych potraw w wielu krajach świata. Ich różnorodność czasami zaskakuje. Przygotowują je również na różne sposoby: gotowane, smażone, gotowane na parze. Koreańskie Mandu zajmują szczególne miejsce wśród pierogów. Ich nadzienie obejmuje mięso (wieprzowinę lub wołowinę), grzyby, warzywa, cebulę, imbir, tofu, kimchi. Nadzienia do koreańskich pierogów można interpretować. Koreańczycy przygotowują również zupę Mandu o nazwie manduguk, ale to zupełnie inna historia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy