skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim zadbajmy o steki.
gotowe mięso rekina jest bardzo delikatne i smaczne i całkowicie wolne od małych kości. Ale krew prawie wszystkich rekinów, w przeciwieństwie do innych ryb, zawiera dużą ilość mocznika, który w surowej postaci mięsa charakteryzuje się zapachem amoniaku i gorzko-kwaśnym posmakiem. Nie pozwól, aby to przestraszyło-mięso przed gotowaniem całkowicie przeszło dodatkowe przetwarzanie i gwarantuje utratę tych właściwości.
więc przygotowanie mięsa. Znane są takie metody:
- wstępnie ugotuj rybę;
- moczyć ryby w mleku lub zakwaszonej zimnej wodzie (do 2 godzin);
- a także dalsze stosowanie kwaśnych składników w obróbce cieplnej gwarantuje usunięcie ewentualnych pozostałości po namoczeniu.
zgodnie z tym przepisem wszystkie przygotowania zaczynamy wieczorem przed wyjściem na piknik. Ryby przygotujemy w następujący sposób:
- moczymy steki przez 30 minut w zimnej wodzie z dodatkiem połowy soku z cytryny.
gdy rekin moczy, marynata:
- w naczyniu, do którego później wejdą oba steki i zostaną w nim marynowane, równomiernie wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem samych steków, oczywiście.
marynujemy rekina:
- usuwamy steki z kwaśnego roztworu i zanurzamy je do sucha serwetkami;
- umieść rybę w marynacie i dokładnie pocieraj ją ze wszystkich stron;
- zostawiamy w lodówce, aż wyjdziemy na łono natury.
marynowanie rekina jest możliwe i szybsze. Jeśli czas się skończy, wystarczy od 2 godzin. Ale nadal lepiej marynować ryby dłużej.
przypuszczalnie nadszedł następny dzień i już z naszymi pikantnymi, marynowanymi stekami z rekina stoimy przy grillu z grillem. Ostatnie światło na naszych świeżych węglach zaraz zgaśnie i bez wątpienia nadejdzie najlepsza część procesu gotowania:
- steki kładziemy na ruszcie grilla, gotujemy z każdej strony przez 5-10 minut, aż do uzyskania pożądanej kondycji;
- cieszymy się egzotycznym aromatem i obserwujemy, jak stopniowo wszyscy uczestnicy tego święta uciekają na niego do naszego grilla zewsząd ;)
częstujemy się gorącym daniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Stek z rekina - 137 kcal/100g