stek z rekina na grillu

bez wątpienia ten piknik będzie szczególnie wyjątkowy! Stek z rekina na grillu to dość egzotyczne danie. I już tylko ten fakt doda szczególnego uroku każdemu posiłkowi z tym przysmakiem w menu. Idealna marynata w połączeniu z rybą zmieni proces gotowania ryb na grillu w rozkoszowanie się smakiem. A proces konsumpcji polega na rozkoszowaniu się smakiem.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 19 % 7 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 20 min

przede wszystkim zadbajmy o steki.

gotowe mięso rekina jest bardzo delikatne i smaczne i całkowicie wolne od małych kości. Ale krew prawie wszystkich rekinów, w przeciwieństwie do innych ryb, zawiera dużą ilość mocznika, który w surowej postaci mięsa charakteryzuje się zapachem amoniaku i gorzko-kwaśnym posmakiem. Nie pozwól, aby to przestraszyło-mięso przed gotowaniem całkowicie przeszło dodatkowe przetwarzanie i gwarantuje utratę tych właściwości.

więc przygotowanie mięsa. Znane są takie metody:

- wstępnie ugotuj rybę;

- moczyć ryby w mleku lub zakwaszonej zimnej wodzie (do 2 godzin);

- a także dalsze stosowanie kwaśnych składników w obróbce cieplnej gwarantuje usunięcie ewentualnych pozostałości po namoczeniu.

zgodnie z tym przepisem wszystkie przygotowania zaczynamy wieczorem przed wyjściem na piknik. Ryby przygotujemy w następujący sposób:

- moczymy steki przez 30 minut w zimnej wodzie z dodatkiem połowy soku z cytryny.

gdy rekin moczy, marynata:

- w naczyniu, do którego później wejdą oba steki i zostaną w nim marynowane, równomiernie wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem samych steków, oczywiście.

marynujemy rekina:

- usuwamy steki z kwaśnego roztworu i zanurzamy je do sucha serwetkami;

- umieść rybę w marynacie i dokładnie pocieraj ją ze wszystkich stron;

- zostawiamy w lodówce, aż wyjdziemy na łono natury.

marynowanie rekina jest możliwe i szybsze. Jeśli czas się skończy, wystarczy od 2 godzin. Ale nadal lepiej marynować ryby dłużej.

przypuszczalnie nadszedł następny dzień i już z naszymi pikantnymi, marynowanymi stekami z rekina stoimy przy grillu z grillem. Ostatnie światło na naszych świeżych węglach zaraz zgaśnie i bez wątpienia nadejdzie najlepsza część procesu gotowania:

- steki kładziemy na ruszcie grilla, gotujemy z każdej strony przez 5-10 minut, aż do uzyskania pożądanej kondycji;

- cieszymy się egzotycznym aromatem i obserwujemy, jak stopniowo wszyscy uczestnicy tego święta uciekają na niego do naszego grilla zewsząd ;)

częstujemy się gorącym daniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Stek z rekina - 137   kcal/100g

Podobne przepisy