stek z łososia na węglu drzewnym

bardzo smaczne i pożywne danie! Spróbuj! Stek z łososia na węglu drzewnym nie jest trudny do ugotowania. Danie okazuje się niezwykle apetyczne, pożywne, bardzo smaczne. Steki są chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz bardzo soczyste i aromatyczne. Świetna opcja do gotowania na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi.
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 18 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 10 % 3 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. A tak przy okazji, ogromną zaletą dania jest to, że steki rybne są smażone znacznie szybciej niż steki wołowe lub wieprzowe. Gotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut. Oczywiście musisz dodać więcej czasu na rozpalenie drewna opałowego, przygotowanie grilla. Okazuje się, że steki są tak smaczne i satysfakcjonujące jak mięso. Świetna opcja na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi na świeżym powietrzu.

pierwszym krokiem jest przygotowanie grilla i rusztu do grillowania. Węgiel można wykorzystać już gotowy-wraz z nim proces znacznie przyspieszy lub możesz to zrobić w staromodny sposób i poczekać, aż drewno zostanie spalone. Drewno w tym przypadku należy wybrać głównie gatunki owocowe, w żadnym wypadku iglaste. Takie drewno opałowe zapewni przyjemny delikatny smak stekom rybnym.

więc drewno opałowe się pali - węgle są prawie gotowe. Nasmaruj ruszt grillowy niewielką ilością oleju roślinnego, zainstaluj go na grillu.

w małej misce połącz olej roślinny i sos sojowy, dobrze wymieszaj. Następnie wlej mieloną kolendrę, czosnek w proszku, chili w proszku do mieszanki (w razie potrzeby, jeśli nie chcesz ostrości, możesz całkowicie obejść się bez tego składnika), a także sól (należy ją dodać trochę, nie zapominając, że sos sojowy jest już słony w smaku). Wszystko dokładnie wymieszaj ponownie.

steki z łososia i muszą być wcześniej rozmrożone, umyte i wysuszone, to znaczy w pełni gotowe do smażenia, wcieramy ze wszystkich stron mieszanką olejową. Przygotowane steki układamy na ruszcie grillowym. Smaż steki przez 3-4 minuty, a następnie odwróć i trzymaj kawałki ryby nad węglami przez taki sam czas.

gotowe steki są podawane na gorąco, uzupełnione świeżymi ziołami, plasterkami cytryny i/lub ulubionym sosem odpowiednim do ryb.

smacznego! Można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Stek z łososia - 142   kcal/100g

Podobne przepisy