skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Zacznijmy od przygotowania dyni. Dynia do takich potraw należy przyjmować niesłodzone odmiany. Dobrze myjemy dynię, suszymy ręcznikiem, ostrym nożem odcinamy górę jak szczyptę.
Krok 2:
Łyżką wyjmij miąższ z nasionami. Po raz kolejny moja dynia w środku. Nie wyrzucamy górnej części, będzie służyć jako pokrywa podczas pieczenia, aby mięso i warzywa marnowały się we własnym soku.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Mięso można użyć absolutnie dowolnego smaku. Najbardziej przydatny jest indyk. A metoda gotowania i połączenie składników sprawi, że danie będzie jeszcze zdrowsze. Z takim mięsem danie można podawać nawet osobom z ograniczeniami żywieniowymi i dzieciom. Mam wieprzowinę. Filety myjemy i kroimy na małe kawałki. Okaże się bardziej soczysty, grubszy i smaczniejszy.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz, pokrój w małe kostki, paski lub kółka.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę, pióra lub połówki pierścieni.
Krok 7:
Składniki do nadziewania dyni są gotowe. Wypełniamy dynię mięsem i warzywami, równomiernie rozprowadzając je w środku. Sól i pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa. Wlej oliwę z oliwek i wodę. Dobrze wymieszaj warzywa z mięsem i przyprawami.
Krok 8:
Przykryj dynię "kapeluszem". Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy należy nasmarować olejem roślinnym i wlać trochę wody, aby dynia nie zaczęła się "palić" od dołu. Włóż dynię do formy i wyślij do piekarnika na 40 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, wielkości dyni i objętości zawartości. Gotowość potrawy można sprawdzić na mięsie, powinno być miękkie i delikatne w smaku.
Krok 9:
Wyjmij dynię z piekarnika. Podczas gdy naczynie jest gorące, układamy zawartość w filiżankach, miąższ kroimy na kawałki i podajemy do stołu z pieczeniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g