Dynia nadziewana wieprzowiną pieczona w piekarniku

piękne, smaczne i zdrowe danie z dyni i wieprzowiny! Dynia pieczona w piekarniku wcale nie jest trudnym do przygotowania daniem, które swoim sposobem przygotowania i podania z pewnością zaimponuje domownikom i gościom. A pieczenie mięsa w dyni pozwala stworzyć kompletne danie, miąższ dyni można wykorzystać jako dodatek do mięsa. Ale mięso w dyni lepiej piec z innymi warzywami, aby danie było bardziej soczyste, pachnące i smaczne. Ponadto dla gospodyni ta metoda gotowania zmniejsza objętość mycia naczyń, ponieważ mięso piecze się w naturalnym garnku –dyni, który również zostanie zjedzony.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 44 % 8 g
93 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Zacznijmy od przygotowania dyni. Dynia do takich potraw należy przyjmować niesłodzone odmiany. Dobrze myjemy dynię, suszymy ręcznikiem, ostrym nożem odcinamy górę jak szczyptę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Łyżką wyjmij miąższ z nasionami. Po raz kolejny moja dynia w środku. Nie wyrzucamy górnej części, będzie służyć jako pokrywa podczas pieczenia, aby mięso i warzywa marnowały się we własnym soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso można użyć absolutnie dowolnego smaku. Najbardziej przydatny jest indyk. A metoda gotowania i połączenie składników sprawi, że danie będzie jeszcze zdrowsze. Z takim mięsem danie można podawać nawet osobom z ograniczeniami żywieniowymi i dzieciom. Mam wieprzowinę. Filety myjemy i kroimy na małe kawałki. Okaże się bardziej soczysty, grubszy i smaczniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz, pokrój w małe kostki, paski lub kółka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę, pióra lub połówki pierścieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki do nadziewania dyni są gotowe. Wypełniamy dynię mięsem i warzywami, równomiernie rozprowadzając je w środku. Sól i pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa. Wlej oliwę z oliwek i wodę. Dobrze wymieszaj warzywa z mięsem i przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj dynię "kapeluszem". Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dno formy należy nasmarować olejem roślinnym i wlać trochę wody, aby dynia nie zaczęła się "palić" od dołu. Włóż dynię do formy i wyślij do piekarnika na 40 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, wielkości dyni i objętości zawartości. Gotowość potrawy można sprawdzić na mięsie, powinno być miękkie i delikatne w smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij dynię z piekarnika. Podczas gdy naczynie jest gorące, układamy zawartość w filiżankach, miąższ kroimy na kawałki i podajemy do stołu z pieczeniem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy