waniliowe ciasto biszkoptowe na patelni z kakao w proszku

aromatyczny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości! Niesamowicie pyszne ciasto z delikatnym, przewiewnym kremem, które składa się z prostych składników bez użycia piekarnika!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 54 % 30 g
318 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasto biszkoptowe, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij 3 jaja kurze do dużej miski, dodaj sto pięćdziesiąt gramów cukru i ubij na puszystą pianę. Następnie dodaj trzy i pół łyżki oleju roślinnego, sto osiemdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej, szczyptę soli, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej sto siedemdziesiąt gramów mąki do miski, dodaj trzydzieści gramów proszku kakaowego, dziesięć gramów proszku do pieczenia ciasta i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, uzyskując ciasto o wymaganej fakturze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj patelnię rozgrzaną na kuchence olejem roślinnym, wlej wymaganą ilość ciasta do przygotowania ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ciasto przez siedem minut z jednej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po siedmiu minutach obróć ciasto na patelni i gotuj przez trzy minuty po drugiej stronie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj bazę do śmietany i włóż czterysta gramów kwaśnej śmietany do rondla, dodaj sto pięćdziesiąt gramów cukru, przesiaj czterdzieści pięć gramów skrobi przez sito, rozbij dwa jaja kurze i dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie. Kładziemy patelnię na kuchence, obniżamy temperaturę do średniej i stale mieszając trzepaczką, przygotowujemy krem do ciasta przez dziesięć minut. Następnie schłodź przygotowany krem, przykrywając patelnię celofanową torbą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij mikserem, aż dwieście gramów zmiękczonego masła stanie się białe, dodając jedną łyżeczkę cukru waniliowego, po czym Dodaj części kremu do masła i dobrze wymieszaj, aż będzie puszysta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą pędzla nakładamy impregnację kawy lub herbaty na każde ciasto biszkoptowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż krem na ciastach w wystarczającej ilości i złóż ciasto warstwami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest całkowicie pokryte kremem, udekorowane kremowymi gwiazdkami, dodając świeże lub mrożone jagody na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pyszne ciasto biszkoptowe na patelni, z delikatnym zwiewnym kremem, aromatem kawy i wanilii jest gotowe do spożycia.

prosty przepis na niedrogie ciasto, które jest przygotowywane z bardzo prostych składników, bez użycia piekarnika na zwykłej patelni, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Zaletą tego gotowanego biszkoptu w porównaniu z niektórymi jest to, że ciasto nie spada na patelni, co może się zdarzyć w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy