skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne ciasto biszkoptowe, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Rozbij 3 jaja kurze do dużej miski, dodaj sto pięćdziesiąt gramów cukru i ubij na puszystą pianę. Następnie dodaj trzy i pół łyżki oleju roślinnego, sto osiemdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej, szczyptę soli, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej sto siedemdziesiąt gramów mąki do miski, dodaj trzydzieści gramów proszku kakaowego, dziesięć gramów proszku do pieczenia ciasta i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, uzyskując ciasto o wymaganej fakturze.
Krok 4:
Nasmaruj patelnię rozgrzaną na kuchence olejem roślinnym, wlej wymaganą ilość ciasta do przygotowania ciasta.
Krok 5:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ciasto przez siedem minut z jednej strony.
Krok 6:
Po siedmiu minutach obróć ciasto na patelni i gotuj przez trzy minuty po drugiej stronie.
Krok 7:
Przygotuj bazę do śmietany i włóż czterysta gramów kwaśnej śmietany do rondla, dodaj sto pięćdziesiąt gramów cukru, przesiaj czterdzieści pięć gramów skrobi przez sito, rozbij dwa jaja kurze i dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie. Kładziemy patelnię na kuchence, obniżamy temperaturę do średniej i stale mieszając trzepaczką, przygotowujemy krem do ciasta przez dziesięć minut. Następnie schłodź przygotowany krem, przykrywając patelnię celofanową torbą.
Krok 8:
Ubij mikserem, aż dwieście gramów zmiękczonego masła stanie się białe, dodając jedną łyżeczkę cukru waniliowego, po czym Dodaj części kremu do masła i dobrze wymieszaj, aż będzie puszysta.
Krok 9:
Za pomocą pędzla nakładamy impregnację kawy lub herbaty na każde ciasto biszkoptowe.
Krok 10:
Rozłóż krem na ciastach w wystarczającej ilości i złóż ciasto warstwami.
Krok 11:
Ciasto jest całkowicie pokryte kremem, udekorowane kremowymi gwiazdkami, dodając świeże lub mrożone jagody na wierzchu.
Krok 12:
Pyszne ciasto biszkoptowe na patelni, z delikatnym zwiewnym kremem, aromatem kawy i wanilii jest gotowe do spożycia.
prosty przepis na niedrogie ciasto, które jest przygotowywane z bardzo prostych składników, bez użycia piekarnika na zwykłej patelni, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Zaletą tego gotowanego biszkoptu w porównaniu z niektórymi jest to, że ciasto nie spada na patelni, co może się zdarzyć w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g