skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Umieść pojemnik z białkami w lodówce. Zmiel żółtka solą i cukrem. Następnie wlej mleko. Dodaj mąkę pszenną. Ubij wszystkie składniki mikserem. Na małym ogniu roztop masło. Wlej rozgrzane masło do ciasta, dodaj sodę gaszoną octem i jeszcze raz ubij. Wyjmij pojemnik z białkami z lodówki. Ubij białka w mocną pianę, przenieś do pojemnika z ciastem i delikatnie wymieszaj.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej kawałek masła (tylko na pierwszy naleśnik). Gdy patelnia jest wystarczająco dobrze rozgrzana, zacznij smażyć naleśniki (części dla niedźwiedzia). Na jedną porcję naleśnika należy usmażyć dwa małe okrągłe naleśniki, trzy małe kółka (uszy i ogon), cztery podłużne małe owale (łapy niedźwiedzia).
Krok 3:
Gdy wszystkie części niedźwiedzi zostaną usmażone, weź talerze (lepiej wziąć talerze w jednolitym kolorze), na każdym z nich połóż części niedźwiedzi (pyski, ciała, nogi, uszy i ogony) i zbierz z nich niedźwiedzie.
Krok 4:
Rozpuść kawałki czekolady w łaźni parowej. Za pomocą nasion słonecznika (w polewie czekoladowej) zrób Oczy niedźwiedzi. Za pomocą rozpuszczonej czekolady i wykałaczki udekoruj twarze.
Krok 5:
Połóż liście mięty na talerzach, udekoruj marmoladą w postaci malin i jeżyn, posyp jagody i liście mięty cukrem pudrem. Przepis na ciasto naleśnikowe jest klasyczny (tylko ilość mąki jest większa), więc można do nich podawać zupełnie inne dodatki, na przykład mleko skondensowane, śmietanę lub dżem. W sezonie letnim podczas gotowania lepiej jest używać świeżych jagód.
naleśniki są kochane przez tak wielu, to nie jest tajemnica. Do tej pory istnieje ogromna liczba przepisów na ciasto naleśnikowe i ta sama ogromna liczba możliwości projektowania samych naleśników. Postanowiłem poeksperymentować i ugotować oryginalne danie-misie z naleśników. Ten przepis spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, ponieważ naleśniki są jeszcze smaczniejsze, jeśli mają ciekawy projekt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g