makaron wok z bakłażanem, papryką i cukinią

pyszne i pikantne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej! Wielu miłośników fast foodów, egzotycznych potraw i kuchni azjatyckiej kiedykolwiek próbowało makaronu Wok w pudełkach z dostawą do domu lub w chińskich restauracjach. Makaron wok jest przygotowywany z różnymi dodatkami: warzywami, kurczakiem, grzybami lub owocami morza. Nazwa tego dania jest związana z metodą gotowania, makaron jest smażony na specjalnej patelni w postaci półkuli zwanej wokiem. Ale jeśli nie ma takiej patelni, zrobi to zwykła z grubym dnem, smak azjatyckiego przysmaku nie będzie gorszy. Pomimo ciekawego i atrakcyjnego smaku, to danie jest dość proste w przygotowaniu i można je łatwo przygotować w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
78 kcal
IG: 73 / 27 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na makaron wok z warzywami. Zestaw warzyw można dowolnie zmieniać, makaron do gotowania można wykorzystać dowolnie według smaku i dostępności: ryż, gryka lub pszenica. Głównym sekretem przygotowania tego dania jest smażenie składników na dużym ogniu przy ciągłym mieszaniu, bez przykrywania patelni pokrywką. Obierz cebulę i pokrój w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na koreańskich sałatkach. W przypadku braku takiego urządzenia możesz zetrzeć marchewki na zwykłej tarce lub pokroić w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię z głębokim dnem. Podgrzej go, rozłóż cebulę i marchewkę na oleju, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, ciągle mieszając łopatką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do tego dania można użyć wcześniej zamrożonych przetworów warzywnych, co znacznie skróci czas gotowania. Lub weź świeże, umyj, obierz i pokrój. Bakłażany nadają potrawie pikantności i soczystości ze względu na ich smak, dzięki czemu można je wykorzystać, jeśli są dostępne. Jedyne, co lepiej jest usunąć specyficzną gorycz z warzyw, trzymając je w roztworze sojowym i pozostawiając na pół godziny. Następnie wyciśnij sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ na połówki pierścieni. Cukinia sprawi, że danie będzie delikatniejsze i lżejsze. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię można zastąpić młodą cukinią. Obierz kilka ząbków czosnku i drobno posiekaj nożem, dzięki czemu danie będzie pikantne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ugotowany bakłażan i cukinię. Smażyć warzywa, aż zmiękną, smażyć na dużym ogniu z ciągłym mieszaniem. Wlej sos sojowy, czosnek, dodaj inne przyprawy do smaku. Musisz uważać na sól, ponieważ sos sojowy jest dość słony. Dodaj trochę sezamu. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Równolegle gotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu, z reguły makaron gotuje się na takie danie nie dłużej niż 8 minut. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś makaron na patelnię z warzywami. Jeszcze raz wymieszaj. Wyłącz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Serwujemy danie do stołu, posypane sezamem i posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy