skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na makaron wok z warzywami. Zestaw warzyw można dowolnie zmieniać, makaron do gotowania można wykorzystać dowolnie według smaku i dostępności: ryż, gryka lub pszenica. Głównym sekretem przygotowania tego dania jest smażenie składników na dużym ogniu przy ciągłym mieszaniu, bez przykrywania patelni pokrywką. Obierz cebulę i pokrój w paski.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na koreańskich sałatkach. W przypadku braku takiego urządzenia możesz zetrzeć marchewki na zwykłej tarce lub pokroić w cienkie paski.
Krok 3:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię z głębokim dnem. Podgrzej go, rozłóż cebulę i marchewkę na oleju, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, ciągle mieszając łopatką.
Krok 4:
Do tego dania można użyć wcześniej zamrożonych przetworów warzywnych, co znacznie skróci czas gotowania. Lub weź świeże, umyj, obierz i pokrój. Bakłażany nadają potrawie pikantności i soczystości ze względu na ich smak, dzięki czemu można je wykorzystać, jeśli są dostępne. Jedyne, co lepiej jest usunąć specyficzną gorycz z warzyw, trzymając je w roztworze sojowym i pozostawiając na pół godziny. Następnie wyciśnij sok.
Krok 5:
Umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ na połówki pierścieni. Cukinia sprawi, że danie będzie delikatniejsze i lżejsze. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię można zastąpić młodą cukinią. Obierz kilka ząbków czosnku i drobno posiekaj nożem, dzięki czemu danie będzie pikantne.
Krok 6:
Dodaj ugotowany bakłażan i cukinię. Smażyć warzywa, aż zmiękną, smażyć na dużym ogniu z ciągłym mieszaniem. Wlej sos sojowy, czosnek, dodaj inne przyprawy do smaku. Musisz uważać na sól, ponieważ sos sojowy jest dość słony. Dodaj trochę sezamu. Mieszać.
Krok 7:
Równolegle gotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu, z reguły makaron gotuje się na takie danie nie dłużej niż 8 minut. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 8:
Przenieś makaron na patelnię z warzywami. Jeszcze raz wymieszaj. Wyłącz ogień.
Krok 9:
Serwujemy danie do stołu, posypane sezamem i posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g