Chude kotlety z grzybami ignamowymi na płatkach owsianych

nawiasem mówiąc, ci, którzy nie wiedzą, z czego są Ugotowani, nigdy nie zgadną, co jest podstawą chudego far. Kotlety owsiane z grzybami, są pyszne i niedrogie! Podaję je zarówno na ciepło, jak i na zimno.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 66 % 21 g
143 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój grzyby w małą kostkę. Połóż na suchej patelni i gotuj, aż wilgoć wyparuje. Jeśli jest gotowy, przenieś na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać i zmielić w rozdrabniaczu na jednolitą masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W spuchnięte płatki owsiane wprowadź grzyby. Starte ziemniaki, cebula z czosnkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw przyprawami do smaku. Wymieszaj w jednorodną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwilż ręce wodą, oddziel gotową masę łyżką stołową i uformuj kotlet.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej i ułóż puste kotlety.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Połóż kotlety na talerzu z papierową serwetką, aby wchłonąć nadmiar oleju.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż gotowe kotlety na talerzu, dodaj śmietanę, domową adżikę lub keczup, dopraw ziołami. Smacznego!!!

Chude kotlety owsiane smakują jak mięso, więc radzę gotować je nie tylko jako dania na post.
uwielbiam te kotlety-świetnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw, z puree ziemniaczanym i owsianką. I dobrze jest robić z nimi kanapki-czarny chleb, liść sałaty, pierścień ogórka i kotlety grzybowe – prawdziwy chudy Burger, który jest doceniany nie tylko przez wegetarian i poszczących. Piękno!
oczywiście na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie chudych mielonych kotletów grzybowych bez jajek jest trudne. Ale tak nie jest, jeśli znasz kilka punktów. Mielone grzyby (lub podobne warzywa) należy ugniatać z płatkami zbożowymi: kaszą gryczaną, ryżem, płatkami owsianymi, kaszą manną lub ziemniakami (tłuczonymi). Pomoże to" skleić " masę, kotlety grzybowe będą w stanie utrzymać swój kształt. Proponuję użyć płatków owsianych, ponieważ ma neutralny smak, a także nadaje miękkość, sprawia, że gotowa potrawa jest bardziej delikatna.
Grzyby zrobią wszystko! Pieczarki i boczniaki są najtańszą opcją, są w sprzedaży w każdym sklepie warzywnym, nie są trudne do przygotowania, niemożliwe do zatrucia. Jeśli masz okazję użyć grzybów leśnych (i jesteś w nich dobry!), to będzie jeszcze lepsza opcja, szczególnie smaczne są kotlety z borowików, borowików, grzybów. Oczywiście odpowiednie są również fale, kurki, masło, grzyby miodowe – każdy jadalny gatunek, w którym na pewno się nie pomylisz. Każda odmiana "mięsa leśnego" nadaje swój oryginalny smak, dzięki czemu można eksperymentować codziennie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g

Podobne przepisy