Sałatka z krewetkami, rukolą i maasdamem

ta interesująca sałatka nadaje się na dni powszednie i święta. Jeszcze 10-15 lat temu sałatki z krewetkami uważano za egzotyczne. Teraz te owoce morza są tak dostępne, że przynajmniej każdego dnia możesz gotować różne ciekawe potrawy. Jak mówią, byłyby pieniądze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do sałatki z krewetkami, rukolą i Maasdam potrzebujemy: krewetek, pomidorów cherry, rukoli, kawałka Maasdam, ząbka czosnku, kawałka chili, octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli. Rukolę umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki umyć, osuszyć i usunąć skorupę i głowę. Kucyki można zostawić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek. W papryce chili usuń nasiona. Pokrój samą paprykę na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Maasdam pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż czosnek i chili. Smażyć razem aż czosnek się zarumieni. Następnie wyjmij czosnek i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść krewetki na patelni. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumieni. Wyjmij krewetki z patelni. Zachowaj olej pozostały z krewetek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na półmisku ułóż rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, krewetki i ser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ocet balsamiczny i oliwę z oliwek do sałatki, w której smażono krewetki. Wymieszaj wszystko i podawaj.

krewetki są nie tylko smaczne, ale także niezwykle zdrowe. Po pierwsze, jest to jedno z głównych źródeł białka (jak prawie wszystkie owoce morza) przy całkowitym braku węglowodanów (co jest ważne dla diabetyków i tylko dla osób monitorujących poziom cukru we krwi). Tak więc gotowane krewetki w połączeniu ze świeżymi warzywami (pomidory, ogórki) i ziołami można jeść tak długo, jak chcesz, bez szkody dla sylwetki i zdrowia. Otrzymasz minimum kalorii przy ogromnej liczbie innych zdrowych elementów.

oprócz białka krewetki zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 (tylko w postaci potrzebnej człowiekowi), selen, witaminę B12, żelazo (co jest bardzo ważne dla osób z anemią), fosfor, cynk, miedź; magnez; potas ( dla serca). I to nie jest cała lista makro-i mikroelementów.

między innymi w krewetkach hodowanych naturalnie na otwartej wodzie występuje jod, który jest bardzo potrzebny do funkcjonowania tarczycy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy