Meksykańskie Fajitos w tortilli

Po ugotowaniu raz będziesz chciał powtórzyć! Pełny proces gotowania Fajitos i tortilli. Shawarma nie leżała w pobliżu!
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 45 % 14 g
171 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od zrobienia ciasta tortilla. Najpierw wymieszaj suche składniki w głębokiej misce. Następnie wlej ciepłą wodę i wymieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki. l olej roślinny i dobrze zagnieść ciasto. Tortilla to przaśna tortilla z mąki pszennej, podobna do znanego nam chleba pita, często używana w Meksyku (i nie tylko) zamiast chleba, a także służy jako podstawa do przygotowania innych potraw, takich jak burrito, różne zapiekanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogólnie rzecz biorąc, uniwersalna tortilla, w którą możesz owinąć swoje ulubione potrawy i zrobić na przykład domową shawarmę. Ciasto jest miękkie, elastyczne, nie zatkane mąką. Czas ugniatania zajął mi około 5 minut. Przenieś ciasto do torby, aby się nie zakwitło. Odpocznij przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zajmijmy się przygotowaniem nadzienia. Mięso (mam łopatkę wieprzową, można zastąpić kurczakiem lub wołowiną) należy najpierw marynować, ale najpierw pokroić w steki, a następnie w paski mniej więcej tej samej wielkości. Włóż do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj limonkę i pokrój na pół. Wyciśnij sok z połowy limonki na wieprzowinę (możesz zastąpić zwykłą cytryną). Dodaj 2 łyżeczki. suchego czosnku i 0,5 łyżeczki. Zira według uznania. Wymieszaj rękami. Dodaj 2 łyżki.l olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj gorącą czerwoną paprykę, posyp solą i jeszcze raz posiekaj. Następnie zetrzyj płaską stroną noża w puree. Dodaj zmieloną paprykę wraz z sokiem do wieprzowiny i dobrze wymieszaj, zrób tak zwany masaż, aby wszystkie przyprawy i pieprz dobrze marynowały mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój na pół. Następnie pokrój każdą połowę na kliny. Umyj bułgarską paprykę, pokrój na pół, obierz nasiona i pokrój w takie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogon koguta, znany również jako "Pico De Gallo", to elegancki ostry sos. Dla niego pokrój obraną czerwoną cebulę na małe kostki. Drobno posiekaj czerwoną ostrą paprykę do cebuli. Drobno posiekaj małą wiązkę kolendry. Wymieszaj wszystko w głębokiej misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyciśnij sok z 1. limonki. Cebula stanie się bardziej miękka w smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój pomidora na cienkie półpierścienie, a następnie na paski i małe kostki. Przenieś do miski. Dodaj trochę cukru-to spowalnia działanie ostrej papryki na język.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj. Sos jest gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz zróbmy tortille. Połóż bułkę ciasta na posypanej mąką powierzchni. Zrób kiełbasę i podziel ciasto na 5 części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta na cienkie tortille o średnicy około 20-25 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na dobrze rozgrzanej suchej patelni ułóż po jednym tortilli. Smaż przez około minutę z każdej strony. Skoncentruj się na Kolorze tortilli. Powinien być blady z małymi brązowymi plamkami. Jeśli prześwietlisz, ciasto stanie się nieświeże. Zwykle smażę jedną tortillę, a w tym czasie rozwałkowuję drugą. Bardzo wygodne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż gotowe ciasto na arkuszu folii. Zrób to samo z resztą. Przykryj gotowe tortille warstwą folii, aby były ciepłe podczas serwowania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na patelni, na której przygotowano ciasta, wlej 2 łyżki. l olej roślinny i dobrze podgrzej. Wrzuć posiekaną cebulę i słodką paprykę. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, aby warzywa były apetycznie lekko spalone w miejscach. Włóż do dowolnego pojemnika.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie wlej około 1 łyżki do tej samej patelni. l olej i połóż mięso. Smażyć równie szybko.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nie można smażyć mięsa razem z warzywami, różne czasy gotowości.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Teraz dodaj paprykę i cebulę do mięsa i dobrze podgrzej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wszystkie składniki są przygotowane! Połóż nadzienie na tortilli, posyp posiekaną kolendrą.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Umieść SOS Pico De Gallo obok siebie i osobno śmietanę. W takim przypadku każdy z domowników lub gości położy sobie na nadzieniu niezbędną porcję ostrego sosu i kwaśnej śmietany.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Fajitos z wieprzowiną jest gotowy. Smacznego.

przepis na "bombę"! Spróbuj gotować! Będzie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy