duszone policzki wołowe

niesamowicie aromatyczne włoskie danie! Gotuj i smakuj! Duszone policzki wołowe są pyszne! Kto nie lubi kuchni włoskiej, w której każde danie jest małym arcydziełem? Wszystko jest bardzo aromatyczne i apetyczne. Ten przepis, który sugeruje gotowanie policzków wołowych, nie będzie wyjątkiem. Tak, nie tylko gotować, ale dosłownie rozpływają się w ustach, jednocześnie ciesząc się smakiem, soczystością, delikatnością.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 79 % 27 g
węglowodany 9 % 3 g
283 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

będzie bardzo zdrowy i autentyczny, jeśli przygotujesz polentę z wyprzedzeniem, a także kupisz parmezan i podasz z nimi policzki. Ale możesz to zrobić, zastępując je inną przystawką według własnych upodobań. Zaczynamy więc od przygotowania produktów (Produkty do sosu, a są to marchew, cebula, seler, gałka muszkatołowa i zioła najlepiej przygotować podczas marudzenia policzków):

- umyj policzki wołowe i osusz je ręcznikami papierowymi, a następnie grubo pokrój;

- obierz cebulę i czosnek z łuski, spłucz je zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj czosnek nożem i pokrój cebulę w małe kostki;

- spłukujemy liście laurowe i osuszamy je serwetkami, robimy to również z resztą zieleni, drobno siekamy rozmaryn i siekamy również pietruszkę, ale później-bliżej końca gotowania;

- myjemy i obieramy marchewki i seler, po marchewce kroimy w cienkie plasterki, a seler na małe kawałki;

- trzy gałki muszkatołowe.

potrawy przygotowane, wszystko rozlane i ułożone w miseczkach - można gotować bez rozpraszania się czyszczeniem lub cięciem :)

1. Wlej połowę oliwy z oliwek na dużą patelnię i umieść ją na średnim ogniu, podgrzej olej. Rozłóż kawałki wołowiny partiami na oleju i smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony (do zarumienienia).

2. Dodaj czosnek i lavrushkę na patelnię, gotuj, mieszając, przez 1 minutę. Po powrocie mięsa na patelnię, napełnij go winem, dodaj wodę, aby mięso było całkowicie w płynie,zagotuj. Kiedy tak się stanie, zmniejsz ciepło do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj policzki przez 3 godziny, aż będą niewiarygodnie miękkie. Przenosimy mięso na talerz, przykrywamy pokrywką i filtrujemy płyn z patelni do głębokiej miski.

3. Wlej połowę pozostałego oleju (łyżkę stołową) na patelnię, podgrzej na średnim ogniu, a następnie włóż do niego cebulę, gotuj przez 4 minuty, ciągle mieszając. Powinien stać się złoty. Dodaj marchewkę, seler, rozmaryn, tymianek, jagody jałowca i goździki na patelnię. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 8 minut. Następnie wlej ocet balsamiczny, płyn odsączony w poprzednim kroku, wymieszaj, gotuj przez 1 minutę. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, wlej mąkę, wymieszaj, gotuj jeszcze 1 minutę.

4. Dodaj ogień do średniego, zagotuj, a następnie ponownie zmniejsz do minimum i przygotuj sos przez 30 minut. Wlej sól, wymieszaj, spróbuj. Włóż policzki do sosu, wymieszaj, podgrzej wołowinę przez 3-4 minuty.

gotowe policzki posyp posiekaną natką pietruszki. Jest niesamowicie pyszny!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Policzki wieprzowe - 540   kcal/100g
  • Policzki wołowe - 200   kcal/100g

Podobne przepisy