skład / składniki
metoda gotowania
będzie bardzo zdrowy i autentyczny, jeśli przygotujesz polentę z wyprzedzeniem, a także kupisz parmezan i podasz z nimi policzki. Ale możesz to zrobić, zastępując je inną przystawką według własnych upodobań. Zaczynamy więc od przygotowania produktów (Produkty do sosu, a są to marchew, cebula, seler, gałka muszkatołowa i zioła najlepiej przygotować podczas marudzenia policzków):
- umyj policzki wołowe i osusz je ręcznikami papierowymi, a następnie grubo pokrój;
- obierz cebulę i czosnek z łuski, spłucz je zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj czosnek nożem i pokrój cebulę w małe kostki;
- spłukujemy liście laurowe i osuszamy je serwetkami, robimy to również z resztą zieleni, drobno siekamy rozmaryn i siekamy również pietruszkę, ale później-bliżej końca gotowania;
- myjemy i obieramy marchewki i seler, po marchewce kroimy w cienkie plasterki, a seler na małe kawałki;
- trzy gałki muszkatołowe.
potrawy przygotowane, wszystko rozlane i ułożone w miseczkach - można gotować bez rozpraszania się czyszczeniem lub cięciem :)
1. Wlej połowę oliwy z oliwek na dużą patelnię i umieść ją na średnim ogniu, podgrzej olej. Rozłóż kawałki wołowiny partiami na oleju i smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony (do zarumienienia).
2. Dodaj czosnek i lavrushkę na patelnię, gotuj, mieszając, przez 1 minutę. Po powrocie mięsa na patelnię, napełnij go winem, dodaj wodę, aby mięso było całkowicie w płynie,zagotuj. Kiedy tak się stanie, zmniejsz ciepło do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj policzki przez 3 godziny, aż będą niewiarygodnie miękkie. Przenosimy mięso na talerz, przykrywamy pokrywką i filtrujemy płyn z patelni do głębokiej miski.
3. Wlej połowę pozostałego oleju (łyżkę stołową) na patelnię, podgrzej na średnim ogniu, a następnie włóż do niego cebulę, gotuj przez 4 minuty, ciągle mieszając. Powinien stać się złoty. Dodaj marchewkę, seler, rozmaryn, tymianek, jagody jałowca i goździki na patelnię. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 8 minut. Następnie wlej ocet balsamiczny, płyn odsączony w poprzednim kroku, wymieszaj, gotuj przez 1 minutę. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, wlej mąkę, wymieszaj, gotuj jeszcze 1 minutę.
4. Dodaj ogień do średniego, zagotuj, a następnie ponownie zmniejsz do minimum i przygotuj sos przez 30 minut. Wlej sól, wymieszaj, spróbuj. Włóż policzki do sosu, wymieszaj, podgrzej wołowinę przez 3-4 minuty.
gotowe policzki posyp posiekaną natką pietruszki. Jest niesamowicie pyszny!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Policzki wieprzowe - 540 kcal/100g
- Policzki wołowe - 200 kcal/100g