skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz policzki wołowe pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Umyj również pieczarki i wrzuć do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
2. W misce wymieszaj mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Następnie wlej tę suchą mieszaninę do gęstej torby. Włóż policzki wołowe do torebki z mieszanką, szczelnie zamknij i dobrze wstrząśnij torebką, aby wszystkie kawałki mięsa pokryły się mąką z przyprawami.
3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i na średnim ogniu smaż policzki wołowe na złoty kolor przez 3 minuty z każdej strony. Następnie przenieś smażone kawałki wołowiny na talerz.
4. Obierz warzywa, umyj i posiekaj. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę pokroić na średnie kawałki, ząbki czosnku pokroić wzdłuż na połówki. Na patelnię, na której usmażono policzki wołowe, przenieś pokrojone warzywa i smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie i mają charakterystyczny aromat.
5. Połóż warstwę smażonych warzyw na dnie miski multicookera, połóż na nich policzki wołowe i ponownie połóż smażone warzywa na wierzchu.
6. Na patelnię, na której smażono tylko warzywa, wlej bulion mięsny (idealny, jeśli jest to wołowina), dodaj czerwone wino, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj mieszaninę i zagotuj. Następnie wlej powstały sos do policzków wołowych w powolnej kuchence.
7. Umieść kawałek masła na czystej patelni i smaż na nim grzyby przez 3-4 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie przenieś smażone pieczarki do wolnowaru.
8. Zamknij garnek pokrywką i wybierz tryb "gaszenie" w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza, Ustaw zegar na 8-10 godzin, w zależności od mocy urządzenia. Gotować policzki wołowe aż będą miękkie.
gotowe policzki wołowe posyp świeżym tymiankiem i podawaj z dodatkiem gotowanych warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Policzki wieprzowe - 540 kcal/100g
- Policzki wołowe - 200 kcal/100g