policzki wołowe w powolnej kuchence

przepis na chude i bardzo aromatyczne mięso! Policzki wołowe w powolnej kuchence są bardzo delikatne, miękkie i bardzo dobrze smakują. Pomimo tego, że musisz gotować tę część wołowiny przez długi czas, wynik z pewnością przypadnie do gustu wszystkim koneserom tego mięsa. Smażone warzywa, grzyby i sos na bazie czerwonego wina doskonale współgrają z delikatnym smakiem policzków wołowych.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 74 % 28 g
węglowodany 13 % 5 g
296 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. Opłucz policzki wołowe pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Umyj również pieczarki i wrzuć do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

2. W misce wymieszaj mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Następnie wlej tę suchą mieszaninę do gęstej torby. Włóż policzki wołowe do torebki z mieszanką, szczelnie zamknij i dobrze wstrząśnij torebką, aby wszystkie kawałki mięsa pokryły się mąką z przyprawami.

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i na średnim ogniu smaż policzki wołowe na złoty kolor przez 3 minuty z każdej strony. Następnie przenieś smażone kawałki wołowiny na talerz.

4. Obierz warzywa, umyj i posiekaj. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę pokroić na średnie kawałki, ząbki czosnku pokroić wzdłuż na połówki. Na patelnię, na której usmażono policzki wołowe, przenieś pokrojone warzywa i smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie i mają charakterystyczny aromat.

5. Połóż warstwę smażonych warzyw na dnie miski multicookera, połóż na nich policzki wołowe i ponownie połóż smażone warzywa na wierzchu.

6. Na patelnię, na której smażono tylko warzywa, wlej bulion mięsny (idealny, jeśli jest to wołowina), dodaj czerwone wino, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj mieszaninę i zagotuj. Następnie wlej powstały sos do policzków wołowych w powolnej kuchence.

7. Umieść kawałek masła na czystej patelni i smaż na nim grzyby przez 3-4 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie przenieś smażone pieczarki do wolnowaru.

8. Zamknij garnek pokrywką i wybierz tryb "gaszenie" w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza, Ustaw zegar na 8-10 godzin, w zależności od mocy urządzenia. Gotować policzki wołowe aż będą miękkie.

gotowe policzki wołowe posyp świeżym tymiankiem i podawaj z dodatkiem gotowanych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Policzki wieprzowe - 540   kcal/100g
  • Policzki wołowe - 200   kcal/100g

Podobne przepisy