skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka opłucz, pokrój wzdłuż na pół i ubij młotkiem. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i bazylią. Rozgrzej patelnię kroplą oleju roślinnego i usmaż filety z obu stron na złoty kolor.
2. Umyj jajko. W głębokiej misce wymieszaj jajko, mleko, trochę soli i mieszaj trzepaczką (lub widelcem), aż będzie gładka.
3. Podgrzej patelnię kroplą oleju roślinnego. Wlej masę jajeczną (jeśli gotujesz na małej patelni, wlej 1/2 masy jajecznej, a następnie otrzymasz 2 porcje omletów. Jeśli gotujesz na dużym, wlej całą masę jajeczną i podziel gotowy omlet na 2 porcje). Gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie Ustaw na małym ogniu, przykryj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż stwardnieje.
4. Umyj szpinak i pomidory koktajlowe. Pokrój kulki wiśni i mozzarelli na pół. Gdy omlet stwardnieje, połóż na jednej połowie liście szpinaku, połówki wiśni i mozzarelli, a drugą połowę przykryj jak na zdjęciu.
5. Połóż stek z kurczaka i porcję omletu na talerzu, podawaj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g