stek z kurczaka z omletem Cherry i mozzarellą

łatwe i szybkie w przygotowaniu danie.
Twoja KolacjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 16 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Filet z kurczaka opłucz, pokrój wzdłuż na pół i ubij młotkiem. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i bazylią. Rozgrzej patelnię kroplą oleju roślinnego i usmaż filety z obu stron na złoty kolor.
2. Umyj jajko. W głębokiej misce wymieszaj jajko, mleko, trochę soli i mieszaj trzepaczką (lub widelcem), aż będzie gładka.
3. Podgrzej patelnię kroplą oleju roślinnego. Wlej masę jajeczną (jeśli gotujesz na małej patelni, wlej 1/2 masy jajecznej, a następnie otrzymasz 2 porcje omletów. Jeśli gotujesz na dużym, wlej całą masę jajeczną i podziel gotowy omlet na 2 porcje). Gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie Ustaw na małym ogniu, przykryj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż stwardnieje.
4. Umyj szpinak i pomidory koktajlowe. Pokrój kulki wiśni i mozzarelli na pół. Gdy omlet stwardnieje, połóż na jednej połowie liście szpinaku, połówki wiśni i mozzarelli, a drugą połowę przykryj jak na zdjęciu.
5. Połóż stek z kurczaka i porcję omletu na talerzu, podawaj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy