skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce ubij cukier z jajkami mikserem, ubijaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 2:
Dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, dodałem śmietanę z 21% tłuszczu i ponownie ubij.
Krok 3:
Do ciasta dodaj szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę (bez dwóch łyżek stołowych). Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Podziel ciasto na dwie równe części, przełóż połowę ciasta do innej miski. W jednej części dodaj 3 łyżki. kakao, w drugiej 2 łyżki mąki.
Krok 5:
Wymieszaj łyżką, aż każda część ciasta będzie gładka.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Dodaj jedną łyżkę ciasta na środek formy. Najpierw brązowy, potem biały.
Krok 7:
I tak jedna łyżka, po drugiej, aż ciasto się skończy.
Krok 8:
Wyślij formę z zawartością do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9:
Ciasto z kwaśną śmietaną jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g