delikatne ciasto Zebra na śmietanie

masz zapewnioną pyszną domową herbatę! Pyszne, miękkie, delikatne i bardzo piękne ciasto na śmietanie Zebra. Jest przygotowywany bardzo łatwo, a jednocześnie prosty.
PoDomashnemyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 72 % 43 g
281 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce ubij cukier z jajkami mikserem, ubijaj, aż cukier się rozpuści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, dodałem śmietanę z 21% tłuszczu i ponownie ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciasta dodaj szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę (bez dwóch łyżek stołowych). Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na dwie równe części, przełóż połowę ciasta do innej miski. W jednej części dodaj 3 łyżki. kakao, w drugiej 2 łyżki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj łyżką, aż każda część ciasta będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Dodaj jedną łyżkę ciasta na środek formy. Najpierw brązowy, potem biały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I tak jedna łyżka, po drugiej, aż ciasto się skończy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij formę z zawartością do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto z kwaśną śmietaną jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy