mintaj z ziemniakami w majonezie

pieczona ryba z warzywami! Co może smakować lepiej? Mintaj z ziemniakami w majonezie to pyszne i bardzo satysfakcjonujące danie, które nadaje się na każdą rodzinną kolację lub niedzielny lunch. W połączeniu z ziemniakami, brokułami i marchewką pieczony mintaj staje się jeszcze zdrowszy i bardziej apetyczny. A sos na bazie majonezu dodaje rybie soczystości i pikanterii.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
104 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

włącz piekarnik na 160 stopni.

oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy i ogon, rozerwij brzuch i pozbądź się wnętrzności. usuwamy ciemną żyłę znajdującą się wzdłuż grzbietu mintaja.

dobrze spłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz, wycierając ręcznikami papierowymi. Połóż tuszę rybną na desce do krojenia i pokrój ją na średnie kawałki o grubości około 5 cm, włóż kawałki ryby do miski i dopraw solą i czarnym pieprzem.

wlej mąkę do płaskiego talerza i zanurz w nim każdy kawałek mintaja ze wszystkich stron. Wlej połowę oleju roślinnego na dużą patelnię, podgrzej i smaż kawałki ryby na średnim ogniu na złoty kolor przez około 3 minuty z każdej strony. Rozłóż smażone kawałki mintaja na talerzu.

warzywa czyścimy, myjemy i suszymy. Pokrój cebulę na pół pierścienia, trzy marchewki na grubej tarce. Pokrój ziemniaki w cienkie pierścienie. Brokuły rozkładamy na kwiatostany.

na patelnię wlej pozostały olej roślinny, rozłóż posiekaną cebulę, marchewkę i ziemniaki i smaż je na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką. Dopraw warzywa solą do smaku i zdejmij patelnię z ognia.

przenieś warzywa z patelni do głębokiego naczynia do pieczenia. Na warzywach kładziemy smażone kawałki mintaja. Między rybą kładziemy kwiatostany brokułów.

w misce lub głębokiej misce rozcieńczyć majonez czystą wodą. Następnie musisz dodać sól lub inne przyprawy. Wlej majonez do naczynia do pieczenia, przykrywając kawałki mintaja i warzywa.

włóż naczynie do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez 20-25 minut.

gotowy pieczony mintaj z ziemniakami i brokułami w majonezie podajemy na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy