skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 160 stopni.
oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy i ogon, rozerwij brzuch i pozbądź się wnętrzności. usuwamy ciemną żyłę znajdującą się wzdłuż grzbietu mintaja.
dobrze spłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz, wycierając ręcznikami papierowymi. Połóż tuszę rybną na desce do krojenia i pokrój ją na średnie kawałki o grubości około 5 cm, włóż kawałki ryby do miski i dopraw solą i czarnym pieprzem.
wlej mąkę do płaskiego talerza i zanurz w nim każdy kawałek mintaja ze wszystkich stron. Wlej połowę oleju roślinnego na dużą patelnię, podgrzej i smaż kawałki ryby na średnim ogniu na złoty kolor przez około 3 minuty z każdej strony. Rozłóż smażone kawałki mintaja na talerzu.
warzywa czyścimy, myjemy i suszymy. Pokrój cebulę na pół pierścienia, trzy marchewki na grubej tarce. Pokrój ziemniaki w cienkie pierścienie. Brokuły rozkładamy na kwiatostany.
na patelnię wlej pozostały olej roślinny, rozłóż posiekaną cebulę, marchewkę i ziemniaki i smaż je na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką. Dopraw warzywa solą do smaku i zdejmij patelnię z ognia.
przenieś warzywa z patelni do głębokiego naczynia do pieczenia. Na warzywach kładziemy smażone kawałki mintaja. Między rybą kładziemy kwiatostany brokułów.
w misce lub głębokiej misce rozcieńczyć majonez czystą wodą. Następnie musisz dodać sól lub inne przyprawy. Wlej majonez do naczynia do pieczenia, przykrywając kawałki mintaja i warzywa.
włóż naczynie do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez 20-25 minut.
gotowy pieczony mintaj z ziemniakami i brokułami w majonezie podajemy na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g