wątróbka wołowa z sosem porzeczkowym
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj wątrobę, pokrój w plastry o grubości 5 mm.
2. Zalej wątrobę mlekiem i pozostaw na 30 minut.
3. Usuń kawałki wątroby z mleka, sól, pieprz i zwiń w mące.
4. Smażyć wątrobę z obu stron na oleju roślinnym.
5. Dodaj trochę wody na patelnię i gotuj pod przykryciem przez około 6 minut.
6. Sos. Włóż umyte jagody do małego rondla, dodaj cukier i pieprz cayenne. Dusić jagody na małym ogniu przez około 6 minut, a następnie lekko stłumić. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.
7. Połóż kilka kawałków wątroby wołowej na talerzu i polej sosem jagodowym. Udekoruj naczynie natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g