wątróbka wołowa z sosem porzeczkowym

danie na poziomie restauracji na stole. Zamówiłem taką wątrobę w jednej z moskiewskich restauracji. SOS podobał mi się tak bardzo, że po powrocie do domu natychmiast postanowiłem powtórzyć to arcydzieło w mojej kuchni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 45 % 15 g
171 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Umyj wątrobę, pokrój w plastry o grubości 5 mm.

2. Zalej wątrobę mlekiem i pozostaw na 30 minut.

3. Usuń kawałki wątroby z mleka, sól, pieprz i zwiń w mące.

4. Smażyć wątrobę z obu stron na oleju roślinnym.

5. Dodaj trochę wody na patelnię i gotuj pod przykryciem przez około 6 minut.

6. Sos. Włóż umyte jagody do małego rondla, dodaj cukier i pieprz cayenne. Dusić jagody na małym ogniu przez około 6 minut, a następnie lekko stłumić. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.

7. Połóż kilka kawałków wątroby wołowej na talerzu i polej sosem jagodowym. Udekoruj naczynie natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy