sznycle wieprzowe z sosem śliwkowo-winnym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój wieprzowinę na 6 identycznych plasterków. Jeszcze lepiej, kup gotowe sznycle porcyjne. Będą dokładnie takiej grubości, jakiej potrzebujesz.
2. Dobrze jest pokonać sznycle z obu stron.
3. Wymieszaj sól i przyprawy. Przetrzyj sznycle po obu stronach powstałą mieszaniną.
4. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż sznycle na mocnym kolorze na złoty kolor.
5. Sos. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Wlej wino do rondla, włóż śliwki i cukier puder. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż płyn wyparuje do połowy. Na koniec dodaj masło i zdejmij z ognia.
6. Podawać sznycle z sosem śliwkowym. Gotowany ryż nadaje się do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g