sznycle wieprzowe z sosem śliwkowo-winnym

kolejne gorące danie na poziomie restauracji. Te sznycle będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole, jeśli ozdobisz dodatek i świeże zioła. Najważniejsze jest, aby nie rozgotować sznycli. Muszą zachować soczystość.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 19 % 6 g
207 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Pokrój wieprzowinę na 6 identycznych plasterków. Jeszcze lepiej, kup gotowe sznycle porcyjne. Będą dokładnie takiej grubości, jakiej potrzebujesz.

2. Dobrze jest pokonać sznycle z obu stron.

3. Wymieszaj sól i przyprawy. Przetrzyj sznycle po obu stronach powstałą mieszaniną.

4. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż sznycle na mocnym kolorze na złoty kolor.

5. Sos. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Wlej wino do rondla, włóż śliwki i cukier puder. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż płyn wyparuje do połowy. Na koniec dodaj masło i zdejmij z ognia.

6. Podawać sznycle z sosem śliwkowym. Gotowany ryż nadaje się do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy