kurczak duszony z ziemniakami i bakłażanem

Kurczak z warzywami na dni powszednie i święta. Kolejny dobry przepis z moich archiwów. Ugotowałem tego kurczaka w 2013 roku na niektóre z wakacji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 36 % 9 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i doprawić solą, pieprzem i curry.

2. Umyj i osusz warzywa i zioła. Pokrój ziemniaki, marchewkę i bakłażana w plasterki, pomidora w plasterki. Przełóż czosnek przez prasę. Drobno posiekaj warzywa.

3. W kotle na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor.

4. Dodaj czosnek i marchewkę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, 5 minut.

5. Połóż połowę ziemniaków warstwami na kurczaku, a następnie bakłażan i resztki ziemniaków. Posolić i doprawić zmieloną zirą. Połóż plastry pomidora na ziemniakach. Sól do smaku.

6. Wlej 500 ml gorącej przegotowanej wody do kotła, przykryj pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy