kurczak duszony z ziemniakami i bakłażanem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i doprawić solą, pieprzem i curry.
2. Umyj i osusz warzywa i zioła. Pokrój ziemniaki, marchewkę i bakłażana w plasterki, pomidora w plasterki. Przełóż czosnek przez prasę. Drobno posiekaj warzywa.
3. W kotle na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor.
4. Dodaj czosnek i marchewkę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, 5 minut.
5. Połóż połowę ziemniaków warstwami na kurczaku, a następnie bakłażan i resztki ziemniaków. Posolić i doprawić zmieloną zirą. Połóż plastry pomidora na ziemniakach. Sól do smaku.
6. Wlej 500 ml gorącej przegotowanej wody do kotła, przykryj pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g