gulasz na patelni wieprzowej z żurawiną

do gulaszu można również użyć suszonej żurawiny. Po zimie zawsze mam trochę żurawiny. Zwykle suszę go i przechowuję w zamkniętym słoiku, powoli używając go w niektórych potrawach. Proponuję jeden ciekawy przepis, w którym możesz użyć suszonej lub suszonej żurawiny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 45 % 18 g
węglowodany 25 % 10 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim wieprzowinę przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj suszoną żurawinę do wieprzowiny i wymieszaj. Smaż razem przez 2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sos sojowy i gotuj wszystko razem, mieszając przez kolejne 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gulasz pieprz, posyp papryką i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić pod przykryciem przez 10-15 minut, aż mięso się ugotuje. W razie potrzeby możesz wlać trochę wody na patelnię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy