duszona ryba w śmietanie z marchewką

pyszne, satysfakcjonujące i apetyczne danie na każdy dzień. Duszona ryba w śmietanie z marchewką to proste i satysfakcjonujące danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest nie tylko zdrowy, ale także pyszny. Ryba jest delikatna i kremowa, marchewka nadaje jej przyjemną nutę. Nie możesz nawet dodawać przypraw - wszystko jest bardzo smaczne, tylko trochę czarnego mielonego pieprzu, najlepiej świeżego mielenia. Przygotowanie takiej ryby jest łatwe i bardzo szybkie.
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

możesz ugotować to pyszne i pachnące danie z dowolnej ryby, nie tylko z mintaja, ale zarówno ze świeżych, jak i mrożonych. W drugim przypadku wyjmujemy rybę z wyprzedzeniem, aby się rozmroziła. Następnie umyj rybę, w razie potrzeby wyczyść i ponownie umyj, osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Przygotowaną rybę rozprowadzamy na powierzchni roboczej i kroimy na porcje.

myjemy marchewki pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w drobną kostkę. lub trzy marchewki na grubej tarce. Tutaj wszystko zależy od osobistych preferencji. Obierz cebulę z łuski, a następnie umyj ją, wytrzyj do sucha czystym ręcznikiem. Pokrój cebulę w taką samą kostkę jak marchewka. Lub pokrój w półpierścienie.

na średnim ogniu rozgrzej dużą głęboką patelnię, wlej do niej określoną ilość oleju roślinnego, dobrze go podgrzej. Włóż cebulę do rozgrzanego oleju, smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj marchewki. Wszystko dobrze wymieszaj. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut, nie zapominając o okresowym mieszaniu zawartości patelni.

gdy minie ten czas, dodaj kawałki ryby na patelnię, wymieszaj je i gotuj przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy ryby i warzywa. Następnie rozprowadzamy śmietanę na patelni, mieszamy, wlewamy sól i czarny pieprz, ponownie mieszamy,smakujemy. W razie potrzeby dodaj sól. Przykryj patelnię pokrywką i ustaw ogrzewanie na minimum. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.

gotową rybę podajemy na gorąco, dekorując świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy