Frittata z warzywami

jednocześnie proste i smaczne danie. Śniadanie po włosku! Frittata z warzywami to pożywne i apetyczne śniadanie, które jest łatwe do przygotowania. Najważniejsze jest, aby wcześniej zdobyć warzywa, aby miały czas na rozmrożenie. Możesz użyć dowolnych warzyw według własnego gustu. Zaletą frittaty jest również to, że wygodnie jest zabrać ją ze sobą jako przekąskę do szkoły lub pracy. O wiele zdrowsze niż kanapki!
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 15 % 2 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

przygotowanie tego pysznego i zdrowego śniadania zaczynamy od włączenia piekarnika do rozgrzania do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy również wcześniej naczynie do pieczenia - możesz wziąć kwadratowe lub okrągłe. Średnica koła powinna wynosić około 20 cm, ale jeśli kształt jest kwadratowy, bierzemy go również z boku 20 cm, smarujemy wybrany kształt olejem. Po wyłożeniu formy pergaminem do pieczenia, tak aby krawędzie końców wystawały poza krawędzie formy.

umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek i poczekaj, aż się rozgrzeje. Jak to się stało, włóż wcześniej rozmrożone warzywa na patelnię (spuść z nich nadmiar płynu do zlewu). Smażyć warzywa, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut (do miękkości). Rozłóż smażone warzywa w przygotowanej formie, rozłóż je równomiernie na dnie.

dokładnie pod bieżącą wodą umyj jajka, osusz je ręcznikami papierowymi, rozbij na odpowiedni rozmiar, dość pojemny pojemnik. Ubij jajka trzepaczką, a następnie wlej mleko, wlej sól i czarny pieprz. I jeszcze raz ubij wszystko razem. Wlej mieszaninę jajek do formy z warzywami.

włóż formę z frittatą do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury na 25-30 minut. W tym czasie jajka zostaną całkowicie upieczone, Frittata nabierze złotego koloru. Po upływie określonego czasu wyjmujemy formę z gotowym naczyniem z piekarnika, odstawiamy na 10 minut. A potem możesz podać frittatę na stole, kładąc ją na porcjowanych talerzach. To danie doskonale łączy się ze świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy