skład / składniki
metoda gotowania
będziemy gotować kebaby w trzech etapach. Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty, która sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Drugi etap to przygotowanie mięsa i marynowanie. Trzeci to bezpośrednie gotowanie na grillu. Drugi etap jest najdłuższy w czasie, ale można powiedzieć, że to on gwarantuje doskonały wynik w końcu.
więc przejdźmy do rzeczy!
1 etap. Przygotowujemy marynatę.
wlej określoną ilość oliwy z oliwek do małej miski, a następnie odmierz ocet balsamiczny i sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj. Teraz włóż musztardę Dijon do miski, dodaj włoskie zioła ,wlej przyprawy (idealna jest mieszanka 5 papryki). Szczelnie zamknij miskę pokrywką i dobrze wstrząśnij, aż składniki zostaną całkowicie połączone. Marynata jest gotowa i możesz przejść do następnego etapu.
2 ETAP. Przygotuj i marynuj indyka.
udka z indyka myjemy, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci, kładziemy mięso na desce do krojenia. Pokrój indyka na duże kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Kawałki mięsa wkładamy do dużego pojemnika.
obierz cebulę, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj cebulę i przenieś na sito, wyciśnij sok. Następnie połóż posiekaną cebulę na mięsie z indyka, wszystko dobrze wymieszaj, jakby wcierając cebulę w mięso.
wlej marynatę na kawałki indyka, wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pojemnik szczelnie pokrywką, umieść w zimnym miejscu na 2-2, 5 godziny.
3 etap. Smażyć kebaby!
gotowanie grilla z wyprzedzeniem. Kiedy węgle są prawie gotowe, wyjmujemy mięso, które zdążyło się dobrze marynować. Przygotowujemy szaszłyki. Nawlecz na nie kawałki UD indyka i smaż, aż będą ugotowane na rozżarzonych węglach. Nie zapomnij obrócić mięsa w tym procesie, aby było dobrze usmażone i zrumienione ze wszystkich stron.
gdy mięso jest prawie całkowicie gotowe, połóż na nim posiekany drobno świeży koperek. Mięso trzymamy w ogniu przez kilka minut, a następnie usuwamy z grilla i rozprowadzamy na dużym naczyniu.
pyszny i soczysty szaszłyk z indyka jest gotowy! Najlepiej smakować na gorąco!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g