miękki szaszłyk z indyka na grillu

okazuje się idealny! Miękki, soczysty i bardzo aromatyczny! Miękki szaszłyk z indyka nie jest trudny do ugotowania. Soczysty i delikatny Indyk uzyskuje się dzięki marynacie, która zawiera wiele składników, które sprawiają, że mięso jest miękkie i aromatyczne. Ponadto w przepisie zaleca się zabranie udek indyka na grilla, które są znacznie bardziej miękkie niż pozostałe części ptaka.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 13 % 4 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

będziemy gotować kebaby w trzech etapach. Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty, która sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Drugi etap to przygotowanie mięsa i marynowanie. Trzeci to bezpośrednie gotowanie na grillu. Drugi etap jest najdłuższy w czasie, ale można powiedzieć, że to on gwarantuje doskonały wynik w końcu.

więc przejdźmy do rzeczy!

1 etap. Przygotowujemy marynatę.

wlej określoną ilość oliwy z oliwek do małej miski, a następnie odmierz ocet balsamiczny i sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj. Teraz włóż musztardę Dijon do miski, dodaj włoskie zioła ,wlej przyprawy (idealna jest mieszanka 5 papryki). Szczelnie zamknij miskę pokrywką i dobrze wstrząśnij, aż składniki zostaną całkowicie połączone. Marynata jest gotowa i możesz przejść do następnego etapu.

2 ETAP. Przygotuj i marynuj indyka.

udka z indyka myjemy, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci, kładziemy mięso na desce do krojenia. Pokrój indyka na duże kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Kawałki mięsa wkładamy do dużego pojemnika.

obierz cebulę, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj cebulę i przenieś na sito, wyciśnij sok. Następnie połóż posiekaną cebulę na mięsie z indyka, wszystko dobrze wymieszaj, jakby wcierając cebulę w mięso.

wlej marynatę na kawałki indyka, wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pojemnik szczelnie pokrywką, umieść w zimnym miejscu na 2-2, 5 godziny.

3 etap. Smażyć kebaby!

gotowanie grilla z wyprzedzeniem. Kiedy węgle są prawie gotowe, wyjmujemy mięso, które zdążyło się dobrze marynować. Przygotowujemy szaszłyki. Nawlecz na nie kawałki UD indyka i smaż, aż będą ugotowane na rozżarzonych węglach. Nie zapomnij obrócić mięsa w tym procesie, aby było dobrze usmażone i zrumienione ze wszystkich stron.

gdy mięso jest prawie całkowicie gotowe, połóż na nim posiekany drobno świeży koperek. Mięso trzymamy w ogniu przez kilka minut, a następnie usuwamy z grilla i rozprowadzamy na dużym naczyniu.

pyszny i soczysty szaszłyk z indyka jest gotowy! Najlepiej smakować na gorąco!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy