Zielone ciasto naleśnikowe bez barwników

zróbmy kolorowe ciasto naleśnikowe bez barwników! Kolor z przejściem od ciemnego do jasnego. Jasny zielony kolor naleśników nada szpinakowi, który ma neutralny smak, więc nie jest wyczuwalny w cieście, po prostu nada jasny, bogaty kolor.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 59 % 23 g
206 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zielone ciasto: szpinak opłukać, zalać wrzątkiem, przykryć na 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odcedź wodę, włóż szpinak do miski blendera, dodaj mleko i rozbij szpinak z mlekiem na gładką masę. Przenieś mleko ze szpinakiem do osobnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka, sól, cukier, wymieszaj, dodaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj, powinieneś zrobić płynne ciasto naleśnikowe. Przykryj miskę i pozostaw na 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jasne ciasto: w innej misce wymieszaj mleko, jajka, sól, cukier i mąkę, aby uzyskać taką samą konsystencję ciasta. Przykryj miskę i pozostaw na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed pieczeniem dodaj masło do każdego ciasta naleśnikowego i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wielokolorowe naleśniki: następnie możesz mieszać zielone i jasne ciasto w dowolnych proporcjach, w wyniku czego otrzymasz naleśniki o różnych odcieniach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby nie pomylić się z kolorem, w osobnej misce należy wymieszać zielone i jasne ciasto, aby uzyskać ciasto o średnim kolorze i odcieniu, aby różniło się kolorem zarówno od Zielonego, jak i jasnego ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw musisz upiec kilka naleśników z ciasta każdego koloru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie musisz wymieszać ciasto o innym kolorze, aby uzyskać naleśniki o pośrednich odcieniach. Naleśniki należy smażyć na suchej patelni. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 30 naleśników, średnica naleśników wynosi około 19 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Naleśniki okazały się mieć inny kolor – od jasnego do intensywnie Zielonego. Aby udekorować ciasto, odłóż 3 naleśniki o różnych kolorach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krem: dodaj żelatynę do mleka i pozostaw na chwilę do spęcznienia. Dodaj cukier i cukier waniliowy do śmietany, wymieszaj i pozostaw na chwilę, aby cukier się rozpuścił.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Delikatnie podgrzej żelatynę, aby całkowicie się rozpuściła, Dodaj do śmietany i dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto: połóż pierwszy naleśnik na talerzu do serwowania, Ustaw pierścień ciasta,a następnie ułóż i posmaruj naleśniki kremem. Na każdy naleśnik około 2 łyżki śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Złóż ciasto od ciemnego na dole do jasnego na górze.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej całą pozostałą śmietanę na wierzch.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dekoracja: 3 różne kolorowe naleśniki odłożone na bok, aby udekorować ciasto, zwiń rurkę i pokrój.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj ciasto pokrojonymi naleśnikami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem całkowicie się związał. Gdy krem stwardnieje, ostrożnie zdejmij pierścień. Możesz ogrzać ściany pierścienia gorącym mokrym ręcznikiem lub rozgrzać suszarką do włosów.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy