skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zielone ciasto: szpinak opłukać, zalać wrzątkiem, przykryć na 5 minut.
Krok 2:
Odcedź wodę, włóż szpinak do miski blendera, dodaj mleko i rozbij szpinak z mlekiem na gładką masę. Przenieś mleko ze szpinakiem do osobnej miski.
Krok 3:
Dodaj jajka, sól, cukier, wymieszaj, dodaj mąkę.
Krok 4:
Wymieszaj, powinieneś zrobić płynne ciasto naleśnikowe. Przykryj miskę i pozostaw na 15-20 minut.
Krok 5:
Jasne ciasto: w innej misce wymieszaj mleko, jajka, sól, cukier i mąkę, aby uzyskać taką samą konsystencję ciasta. Przykryj miskę i pozostaw na 15-20 minut.
Krok 6:
Przed pieczeniem dodaj masło do każdego ciasta naleśnikowego i wymieszaj.
Krok 7:
Wielokolorowe naleśniki: następnie możesz mieszać zielone i jasne ciasto w dowolnych proporcjach, w wyniku czego otrzymasz naleśniki o różnych odcieniach.
Krok 8:
Aby nie pomylić się z kolorem, w osobnej misce należy wymieszać zielone i jasne ciasto, aby uzyskać ciasto o średnim kolorze i odcieniu, aby różniło się kolorem zarówno od Zielonego, jak i jasnego ciasta.
Krok 9:
Najpierw musisz upiec kilka naleśników z ciasta każdego koloru.
Krok 10:
Następnie musisz wymieszać ciasto o innym kolorze, aby uzyskać naleśniki o pośrednich odcieniach. Naleśniki należy smażyć na suchej patelni. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 30 naleśników, średnica naleśników wynosi około 19 cm.
Krok 11:
Naleśniki okazały się mieć inny kolor – od jasnego do intensywnie Zielonego. Aby udekorować ciasto, odłóż 3 naleśniki o różnych kolorach.
Krok 12:
Krem: dodaj żelatynę do mleka i pozostaw na chwilę do spęcznienia. Dodaj cukier i cukier waniliowy do śmietany, wymieszaj i pozostaw na chwilę, aby cukier się rozpuścił.
Krok 13:
Delikatnie podgrzej żelatynę, aby całkowicie się rozpuściła, Dodaj do śmietany i dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Ciasto: połóż pierwszy naleśnik na talerzu do serwowania, Ustaw pierścień ciasta,a następnie ułóż i posmaruj naleśniki kremem. Na każdy naleśnik około 2 łyżki śmietany.
Krok 15:
Złóż ciasto od ciemnego na dole do jasnego na górze.
Krok 16:
Wlej całą pozostałą śmietanę na wierzch.
Krok 17:
Dekoracja: 3 różne kolorowe naleśniki odłożone na bok, aby udekorować ciasto, zwiń rurkę i pokrój.
Krok 18:
Udekoruj ciasto pokrojonymi naleśnikami.
Krok 19:
Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem całkowicie się związał. Gdy krem stwardnieje, ostrożnie zdejmij pierścień. Możesz ogrzać ściany pierścienia gorącym mokrym ręcznikiem lub rozgrzać suszarką do włosów.
Krok 20:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g