Posikunchiki z mięsem mielonym

Przygotuj pyszne smażone placki na obiad! Posikunchiki-tak nazywają się małe smażone placki, ale ich rozmiar jest nieco mniejszy. Posikunchiki są przygotowywane głównie w Kraju Permskim i na północnym zachodzie obwodu swierdłowskiego. Charakterystyczną cechą posikunchiki od innych wypieków jest bardzo soczyste nadzienie. Przepis na ich przygotowanie jest nieco podobny do gotowania cheburek. Mięso mielone — jagnięcina, wołowina lub wieprzowina-umieszcza się w nadzieniu posikunchika. Posikunchiki są smażone w prawie każdym Uralskim mieście lub wiosce.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 60 % 27 g
233 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto: ubij 1 jajko, dodaj sól, cukier, majonez i wymieszaj, a następnie dodaj mleko i stale mieszając stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być gęste, jednorodne i gładkie. Ugniataj przez około 10 minut, włóż ciasto do torby i odstaw na 15 minut. Użyj pozostałej mąki do formowania placków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebula i 50 ml. zmiel wodę blenderem na gładką papkę i dodaj do mielonego mięsa, dodaj 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz, 100 ml wody i wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowujemy kiełbaski: z części ciasta formujemy kiełbasę, następnie kroimy na małe kawałki i rozwałkowujemy soczewice o grubości 3-4 milimetrów, średnicy 8-10 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do rozwałkowanych soczni dodaj przygotowane mięso mielone. Pamiętaj, że konsystencja mięsa mielonego nie powinna być gęsta. Połóż 1 łyżkę mielonego mięsa na połowie przygotowanej Soczy, przykryj mięso mielone połową soczyści i dobrze przymocuj krawędzie, delikatnie wciśnij ciasto widelcem wzdłuż krawędzi ciasta.Postaraj się to zrobić ostrożnie, aby bulion powstały w środku podczas smażenia nie wyciekł na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym i smaż posikunchiki z obu stron przez 2-3 minuty na złoty kolor na umiarkowanym ogniu. Mięso mielone musi być koniecznie soczyste, aby w pasztecikach był bulion. W procesie gotowania posikunchiki mięso mielone stopniowo gęstnieje, więc w razie potrzeby dodaj wodę i sól do smaku. Najsmaczniejsze posikunchiki pochodzą z patelni, przy odpowiednim ugotowaniu w każdym z nich powstaje bardzo smaczny bulion.

1. Zagniatamy ciasto: ubijamy 1 jajko, dodajemy sól, cukier, majonez i mieszamy, następnie dodajemy mleko i ciągle mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gęste, jednorodne i gładkie. Ugniataj przez około 10 minut, włóż ciasto do torby i odstaw na 15 minut. Użyj pozostałej mąki do formowania placków. 
2. Cebulę i 50 ml. zmiel wodę blenderem na gładką papkę i dodaj do mielonego mięsa, dodaj 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz, 100 ml wody i wszystko dokładnie wymieszaj. 
3. Przygotowujemy kiełbaski: z części ciasta formujemy kiełbasę, następnie kroimy na małe kawałki i rozwałkowujemy soczewice o grubości 3-4 milimetrów, średnicy 8-10 cm. & nbsp;
4. Do rozwałkowanych soków dodaj przygotowane mięso mielone. Pamiętaj, że konsystencja mięsa mielonego nie powinna być gęsta. Połóż 1 łyżkę mielonego mięsa na połowie przygotowanej Soczy, przykryj mięso mielone połową soczyści i dobrze przymocuj krawędzie, delikatnie wciśnij ciasto widelcem wzdłuż krawędzi ciasta.Postaraj się to zrobić ostrożnie, aby bulion powstały w środku podczas smażenia nie wyciekł na patelnię. 
5. Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym i smaż na umiarkowanym ogniu posikunchiki z obu stron przez 2-3 minuty na złoty kolor. Ważne: mięso mielone musi być koniecznie soczyste, aby w pasztecikach był bulion. W procesie gotowania posikunchiki mięso mielone stopniowo gęstnieje, więc w razie potrzeby dodaj wodę i sól do smaku. Najsmaczniejsze posikunchiki pochodzą z patelni, przy odpowiednim ugotowaniu w każdym z nich powstaje bardzo smaczny bulion.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy