Kotlety Krabik

bardzo łatwe do przygotowania, obfite i smaczne danie! Nie musisz skupiać się na ilości składników. Może być więcej paluszków krabowych lub więcej sera.. w ogóle nie gra roli. Wziąłem liczbę produktów z tych, które były dostępne i nie ważyłem. Dobrze leci jako przekąska na święta, jako przekąska robimy mniejsze porcje, wielkości klopsików. A dzieci jedzą kotlety:)
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 52 % 13 g
125 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety krabik? Zamrożone paluszki krabowe lekko rozmrozić i zetrzeć. Możesz przejść przez maszynę do mięsa lub zmielić w blenderze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj kawałek startego sera i ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1-2 jajka. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek mąki (ryż, płatki owsiane, ciecierzyca, dowolny smak). Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj kotlety, panieruj je w mielonej bułce tartej i smaż na oleju z każdej strony przez 3 minuty. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.

danie świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także jako drugie danie ze świeżymi warzywami.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy