skład / składniki
metoda gotowania
pokrój boczek na cienkie, długie plastry. Następnie stawiamy patelnię na średnim ogniu i czekamy, aż się rozgrzeje. Nie wlewaj oleju na patelnię - patelnia powinna być sucha.
rozłóż boczek na rozgrzanej patelni i zacznij go smażyć, obracając go z jednej strony lub z drugiej. Wyzwaniem jest równomierne zrumienienie boczku z każdej strony. Powoli topimy tłuszcz, ponieważ ogień jest umiarkowany, nie robimy tego Powyżej średniej.
tłuszcz z bekonu może topić się za dużo. Łatwo to naprawić - po prostu opróżnij niepotrzebne do miski. Nawiasem mówiąc, stopiony tłuszcz można przechowywać w lodówce i wykorzystać w przyszłości do przygotowania różnych potraw.
ważne jest, aby nie palić boczku. Jeśli jest zbyt mocno smażony, oznacza to, że ciepło jest nadal silne i musisz zmniejszyć ogień. W sumie boczek piecze się przez około 10 minut. Oczywiście im grubsze plastry, tym więcej czasu zajmie. Cienkie plasterki boczku usmażą się dość szybko.
gotowy boczek staje się nieco brązowawy. Można go smażyć trochę mniej lub trochę więcej - wszystko zależy od osobistych preferencji. Jeśli chcesz być chrupiący, smaż boczek dłużej - do falistych krawędzi. Jeśli chcesz uzyskać bardziej soczysty boczek, zadowalamy się gotowością mięsa i przechodzimy do jajek.
jajka podczas smażenia boczku dokładnie umyj, wytrzyj serwetkami do sucha, a następnie rozbij je do miski. Ostrożnie wlej jajka, starając się utrzymać żółtko w stanie nienaruszonym, na plastry boczku na gorącej patelni. Smaż jajka do miękkości, posyp je odrobiną soli.
gotowe jajecznica z boczkiem podajemy na gorąco!
pyszne śniadanie! Miłego i aktywnego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g