Kurczak z winogronami i migdałami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój mięso na duże kawałki.
Krok 3:
Posiekaj migdały.
Krok 4:
Cebulę obrać, pokroić w krążki.
Krok 5:
Umieść kurczaka na suchej, rozgrzanej patelni i smaż, mieszając, przez 5 minut. Przenieś mięso na talerz.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię i smaż cebulę pokrojoną w krążki, aż będzie przezroczysta. Około 3-4 minut.
Krok 7:
Odetnij winogrona z gałęzi i umieść na patelni do cebuli. Smaż razem przez 2 minuty.
Krok 8:
Wróć filety z kurczaka na patelnię.
Krok 9:
Dodaj migdały, gałązki tymianku. Wlać wino. Sól, pieprz. Gotuj kurczaka pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g