kurczak z winogronami i migdałami

mięso duszone w winie to klasyka wielu kuchni świata. Znalazłem ten przepis na jednej francuskiej stronie i postanowiłem go ugotować. W lodówce pozostała gałąź winogron i trochę białego wina. Trzeba było to wszystko pilnie wpuścić. Lepiej jest użyć świeżo zmielonej papryki, a jeszcze lepiej mieszanki papryki, wtedy kurczak okaże się znacznie bardziej aromatyczny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój mięso na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj migdały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, pokroić w krążki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kurczaka na suchej, rozgrzanej patelni i smaż, mieszając, przez 5 minut. Przenieś mięso na talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię i smaż cebulę pokrojoną w krążki, aż będzie przezroczysta. Około 3-4 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odetnij winogrona z gałęzi i umieść na patelni do cebuli. Smaż razem przez 2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wróć filety z kurczaka na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj migdały, gałązki tymianku. Wlać wino. Sól, pieprz. Gotuj kurczaka pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy