Frittata po hiszpańsku

obfite śniadanie w stylu hiszpańskim. Bardzo smaczne i pachnące! Hiszpańska Frittata to danie, które nie jest trudne do przygotowania. Jasny Hiszpański nastrój tego dania nadaje Chorizo-pikantna czerwonawa kiełbasa wędzona na surowo (dzięki dużej ilości papryki w swoim składzie). Frittata to wygodne śniadanie: pyszne, pożywne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Aby było jeszcze szybciej, możesz gotować frittatę wieczorem, a rano po prostu podgrzać w piekarniku.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 22 % 7 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przygotowujemy składniki:

- dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 centymetra;

- obierz czerwoną cebulę z łuski, spłucz ją pod zimną wodą, osusz i drobno posiekaj;

- obieramy ząbki czosnku, po czym drobno je siekamy;

- pokrój pachnącą kiełbasę Chorizo na duże kawałki;

- moja pietruszka, suszona i drobno posiekana;

- parmezan na tarce;

- z góry wyjmujemy wszystkie potrzebne nam przyprawy, sól, odmierzamy odpowiednią ilość bulionu, a także dokładnie myjemy i dobrze wycieramy jaja kurze ręcznikiem.

gotowe - możesz przejść do robienia frittaty.

2. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

3. Umieść dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek, dobrze ją podgrzej. Rozłóż kostki ziemniaków, posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj, często mieszając, przez 5 minut. Następnie zalej zawartość patelni bulionem, przykryj pokrywką, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj ziemniaki przez 15 minut (do miękkości). Po zdjęciu pokrywki rozłóż kawałki Chorizo na ziemniakach, a także posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy wszystko razem przez 2 minuty, nie zapominając o zamieszaniu.

4. Rozbij jajka do dużego pojemnika, lekko ubij je trzepaczką, a następnie posyp je solą, czarnym pieprzem i papryką. Jeszcze raz ubij i wlej mieszaninę na patelnię do ziemniaków i kiełbasy. Zwiększ ciepło do średniego, gotuj wszystko razem przez 3 minuty. Drewnianą szpatułką podnosimy krawędź przyszłej frittaty, aby płynne jajko przelało się na gorącą powierzchnię patelni i ugotowało.

5. Gdy dno i boki frittaty przestaną być płynne i nabiorą gęstości, zdejmij patelnię z ognia i włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Sprawdź gotowość, zanurzając nóż w fritacie. Jeśli wyjdzie czysty, jest gotowa. Na tym etapie posyp frittatę startym parmezanem i trzymaj w piekarniku przez kolejne 2 minuty - do złotego koloru na wierzchu.

podawaj gotową frittatę na gorąco!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy