skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy składniki:
- dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, a następnie obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 centymetra;
- obierz czerwoną cebulę z łuski, spłucz ją pod zimną wodą, osusz i drobno posiekaj;
- obieramy ząbki czosnku, po czym drobno je siekamy;
- pokrój pachnącą kiełbasę Chorizo na duże kawałki;
- moja pietruszka, suszona i drobno posiekana;
- parmezan na tarce;
- z góry wyjmujemy wszystkie potrzebne nam przyprawy, sól, odmierzamy odpowiednią ilość bulionu, a także dokładnie myjemy i dobrze wycieramy jaja kurze ręcznikiem.
gotowe - możesz przejść do robienia frittaty.
2. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
3. Umieść dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek, dobrze ją podgrzej. Rozłóż kostki ziemniaków, posiekaną cebulę i czosnek. Gotuj, często mieszając, przez 5 minut. Następnie zalej zawartość patelni bulionem, przykryj pokrywką, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj ziemniaki przez 15 minut (do miękkości). Po zdjęciu pokrywki rozłóż kawałki Chorizo na ziemniakach, a także posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy wszystko razem przez 2 minuty, nie zapominając o zamieszaniu.
4. Rozbij jajka do dużego pojemnika, lekko ubij je trzepaczką, a następnie posyp je solą, czarnym pieprzem i papryką. Jeszcze raz ubij i wlej mieszaninę na patelnię do ziemniaków i kiełbasy. Zwiększ ciepło do średniego, gotuj wszystko razem przez 3 minuty. Drewnianą szpatułką podnosimy krawędź przyszłej frittaty, aby płynne jajko przelało się na gorącą powierzchnię patelni i ugotowało.
5. Gdy dno i boki frittaty przestaną być płynne i nabiorą gęstości, zdejmij patelnię z ognia i włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Sprawdź gotowość, zanurzając nóż w fritacie. Jeśli wyjdzie czysty, jest gotowa. Na tym etapie posyp frittatę startym parmezanem i trzymaj w piekarniku przez kolejne 2 minuty - do złotego koloru na wierzchu.
podawaj gotową frittatę na gorąco!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona na surowo - 530 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g