Quiche Lauren z łososiemz kruchego ciasta

niesamowicie pyszne ciasto Rybno-warzywne na obiad! Quiche Lauren z łososiem jest pyszne i pożywne. Takie ciasto można upiec na przybycie gości lub zastąpić je obiadem. Łosoś i szparagi świetnie komponują się w tym wypieku, chociaż te ostatnie można dowolnie zastąpić innymi warzywami. W połączeniu z kremem maślanym okazuje się po prostu boski!
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 41 % 14 g
191 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

przed rozpoczęciem gotowania przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty. Rozmrażamy ciasto. Umyj cebulę, usuń wilgoć ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Umyj i osusz szparagi, pokrój je na małe kawałki i pozostaw kilka całych łodyg do dekoracji gotowego dania. Pokrój łososia na małe kawałki. Umyj, osusz i posiekaj koperek i zieloną cebulę.

włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Bierzemy formę do ciasta o średnicy około 15 cm i wysokości boków 5 cm, wkładamy do niej ciasto, wyrównujemy, formujemy boki, odcinamy nadmiar ciasta. Wyjmujemy formę z podstawą na 15 minut w lodówce.

kiedy minie ten czas, kładziemy kawałek pergaminu na ciasto i napełniamy ładunkiem. Może to być groszek, fasola, ryż, soczewica lub kasza gryczana. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie usuwamy pergamin wraz z ładunkiem i pieczemy podstawę ciasta przez kolejne 8 minut - aż będzie złoty.

zmniejsz temperaturę do 160 stopni i wyjmij formę z podstawą z piekarnika. Równomiernie posmaruj dno podstawy musztardą.

kładziemy dużą patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej kawałek masła, topimy. Rozłóż pory na patelni, smaż je z ciągłym mieszaniem przez 5 minut. Powinien stać się miękki. Zdejmij patelnię z ognia.

w osobnym pojemniku łączymy kawałki łososia, posiekane szparagi, smażone pory. Wymieszaj i rozłóż na bazie natłuszczonej musztardą. W innym pojemniku ubij jajka ze śmietaną, dodaj sól, koperek i zieloną cebulę i wymieszaj. Napełnij ciasto tą mieszanką. Włóż formę z ciastem do piekarnika na 45 minut.

połóż pozostawione łodygi szparagów na dnie garnka i zalej wrzącą wodą, aby były pokryte. Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie spuść wodę. Kładziemy łodygi na gotowym cieście i podajemy je do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Kruche ciasto - 379   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy