skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty. Rozmrażamy ciasto. Umyj cebulę, usuń wilgoć ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Umyj i osusz szparagi, pokrój je na małe kawałki i pozostaw kilka całych łodyg do dekoracji gotowego dania. Pokrój łososia na małe kawałki. Umyj, osusz i posiekaj koperek i zieloną cebulę.
włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Bierzemy formę do ciasta o średnicy około 15 cm i wysokości boków 5 cm, wkładamy do niej ciasto, wyrównujemy, formujemy boki, odcinamy nadmiar ciasta. Wyjmujemy formę z podstawą na 15 minut w lodówce.
kiedy minie ten czas, kładziemy kawałek pergaminu na ciasto i napełniamy ładunkiem. Może to być groszek, fasola, ryż, soczewica lub kasza gryczana. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie usuwamy pergamin wraz z ładunkiem i pieczemy podstawę ciasta przez kolejne 8 minut - aż będzie złoty.
zmniejsz temperaturę do 160 stopni i wyjmij formę z podstawą z piekarnika. Równomiernie posmaruj dno podstawy musztardą.
kładziemy dużą patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej kawałek masła, topimy. Rozłóż pory na patelni, smaż je z ciągłym mieszaniem przez 5 minut. Powinien stać się miękki. Zdejmij patelnię z ognia.
w osobnym pojemniku łączymy kawałki łososia, posiekane szparagi, smażone pory. Wymieszaj i rozłóż na bazie natłuszczonej musztardą. W innym pojemniku ubij jajka ze śmietaną, dodaj sól, koperek i zieloną cebulę i wymieszaj. Napełnij ciasto tą mieszanką. Włóż formę z ciastem do piekarnika na 45 minut.
połóż pozostawione łodygi szparagów na dnie garnka i zalej wrzącą wodą, aby były pokryte. Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie spuść wodę. Kładziemy łodygi na gotowym cieście i podajemy je do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g