skład / składniki
metoda gotowania
zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Przełożyć na sito, posolić i wycisnąć, odstawić na 5 minut. Sok, który spuścić stos i pozostawić powstały okruch. Przenieś do niego bardzo dobrze wyciśnięte ziemniaki. Skrop cytryną. Dodaj jajko. Przyprawa. wymieszać.
do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, tylko nie zmieloną w maszynce do mięsa. I trochę zielonej cebuli. przyprawy i sól do smaku.
połóż ziemniaki na dłoni, mięso mielone na wierzchu, przykryj ziemniakami, dobrze ściśnij. Rozłóż na ręcznikach papierowych i posmaruj je papierowymi serwetkami na wierzchu. Im mniej wilgoci, tym lepiej.
smażyć przez 4 minutz każdej strony, przykryty pokrywką, na małym ogniu. Następnie otwórz pokrywkę, dodaj ogień i smaż na złoty kolor. Podawać ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g