białoruscy czarownicy ziemniaczani z mięsem mielonym

bardzo smaczne danie-chrupiąca skórka i soczyste nadzienie. ze śmietaną lub jogurtem naturalnym
Julia DobrowolskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 52 % 13 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Przełożyć na sito, posolić i wycisnąć, odstawić na 5 minut. Sok, który spuścić stos i pozostawić powstały okruch. Przenieś do niego bardzo dobrze wyciśnięte ziemniaki. Skrop cytryną. Dodaj jajko. Przyprawa. wymieszać.

do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, tylko nie zmieloną w maszynce do mięsa. I trochę zielonej cebuli. przyprawy i sól do smaku.

połóż ziemniaki na dłoni, mięso mielone na wierzchu, przykryj ziemniakami, dobrze ściśnij. Rozłóż na ręcznikach papierowych i posmaruj je papierowymi serwetkami na wierzchu. Im mniej wilgoci, tym lepiej.

smażyć przez 4 minutz każdej strony, przykryty pokrywką, na małym ogniu. Następnie otwórz pokrywkę, dodaj ogień i smaż na złoty kolor. Podawać ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy