ryż w sosie chińskim

urozmaicaj rodzinne menu-rodzina to doceni! Ryż w chińskim sosie z delikatną polędwicą wieprzową jest pyszny, sycący i pożywny. Może się wydawać, że przygotowanie dania jak w chińskiej restauracji jest bardzo trudne... Ale tak nie jest. Przygotowanie takiego ryżu jest proste-najważniejsze jest wykonanie wszystkich kroków. To danie jest dobrym pretendentem do stałego miejsca w rodzinnym codziennym menu.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 68 % 41 g
282 kcal
IG: 10 / 90 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przygotuj danie szybko, ale z zastrzeżeniem wcześniej przygotowanych potraw. Najpierw musisz ugotować i schłodzić ryż, który najlepiej wybrać okrągły, niezbyt duży, ale zrobi to każdy, w tym nieszlifowany. Będzie świetnie, jeśli ryż pozostanie przez jakiś czas w lodówce.

obierz cebulę i czosnek z łuski,po czym posiekaj czosnek w dowolny sposób, możesz po prostu przepuścić go przez prasę. Pokrój cebulę w małe kostki. Myjemy i obieramy marchewki, kroimy je również w małe kostki. Wyciągamy zielony groszek z zamrażarki. Jeśli jest na nim dużo lodu, spłucz groszek zimną przegotowaną wodą i połóż na warstwie ręczników papierowych, aby groszek wyschł. Wcześniej umytą i wysuszoną zieloną cebulę kroimy w pierścienie.

umyj mięso, osusz je ręcznikami papierowymi, osuszając wilgoć. Następnie kroimy wieprzowinę na małe kawałki. Ogólnie rzecz biorąc, w tym naczyniu małe kawałki mięsa i warzyw są szczególnie smaczne, więc radzimy nie kroić wszystkiego na dużą skalę. Kostki cebuli i marchwi najlepiej zrobić z około grochu.

umieść dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż do niej łyżkę masła i rozpuść. W tym czasie rozbijamy jajka do małej miski i lekko ubijamy widelcem. Wlej jajka na rozgrzaną patelnię, ugotuj omlet, ale nie do końca, nie smaż mocno, aby jajka pozostały miękkie. Wymieszaj omlet w tym procesie, dzieląc go na duże kawałki. Następnie przenosimy prawie gotowy omlet na talerz i na razie zostawiamy.

dodaj trochę ognia pod patelnią, włóż do niej kolejną łyżkę masła. Gdy się rozpuści, włóż pokrojone mięso na patelnię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Gdy mięso jest smażone, dodaj do niego posiekany czosnek, wszystko wymieszaj, gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Ponownie przenieś zawartość patelni na duży talerz.

dodaj kolejną łyżkę masła na patelnię, rozpuść, a następnie włóż do niej kostki marchwi, cebuli i zielonego groszku. Smażyć na średnim ogniu, czasami mieszając, aż będzie złoty. Przenieś warzywa na talerz do mięsa.

włóż pozostałe masło na patelnię, ponownie czekając, aż się stopi. Po dodaniu schłodzonego gotowanego ryżu do patelni, wyrównaniu, gotowaniu przez kilka minut, a następnie wymieszaniu. W ten sposób ryż będzie smażony od dołu, aż będzie lekko chrupiący. Dobrze wymieszaj, aby cały ryż się rozgrzał. Do ryżu dodajemy mięso i warzywa, soki z talerza również wlewamy do ryżu. Mieszać. Następnie włóż omlet, zieloną cebulę na patelnię, a także wlej sos sojowy i olej sezamowy, wlej nasiona sezamu. Wymieszaj wszystko, aż produkty zostaną całkowicie połączone.

Smakowanie potrawy. W razie potrzeby dodaj sól i trochę więcej sosu sojowego (według własnego gustu). Możesz również dodać trochę więcej aromatycznego oleju sezamowego. Posyp wszystko czarnym pieprzem i ponownie zamieszaj.

danie jest gotowe! Podawaj najlepiej na ciepło, dekorując każdą porcję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sezamem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy