skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj danie szybko, ale z zastrzeżeniem wcześniej przygotowanych potraw. Najpierw musisz ugotować i schłodzić ryż, który najlepiej wybrać okrągły, niezbyt duży, ale zrobi to każdy, w tym nieszlifowany. Będzie świetnie, jeśli ryż pozostanie przez jakiś czas w lodówce.
obierz cebulę i czosnek z łuski,po czym posiekaj czosnek w dowolny sposób, możesz po prostu przepuścić go przez prasę. Pokrój cebulę w małe kostki. Myjemy i obieramy marchewki, kroimy je również w małe kostki. Wyciągamy zielony groszek z zamrażarki. Jeśli jest na nim dużo lodu, spłucz groszek zimną przegotowaną wodą i połóż na warstwie ręczników papierowych, aby groszek wyschł. Wcześniej umytą i wysuszoną zieloną cebulę kroimy w pierścienie.
umyj mięso, osusz je ręcznikami papierowymi, osuszając wilgoć. Następnie kroimy wieprzowinę na małe kawałki. Ogólnie rzecz biorąc, w tym naczyniu małe kawałki mięsa i warzyw są szczególnie smaczne, więc radzimy nie kroić wszystkiego na dużą skalę. Kostki cebuli i marchwi najlepiej zrobić z około grochu.
umieść dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż do niej łyżkę masła i rozpuść. W tym czasie rozbijamy jajka do małej miski i lekko ubijamy widelcem. Wlej jajka na rozgrzaną patelnię, ugotuj omlet, ale nie do końca, nie smaż mocno, aby jajka pozostały miękkie. Wymieszaj omlet w tym procesie, dzieląc go na duże kawałki. Następnie przenosimy prawie gotowy omlet na talerz i na razie zostawiamy.
dodaj trochę ognia pod patelnią, włóż do niej kolejną łyżkę masła. Gdy się rozpuści, włóż pokrojone mięso na patelnię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Gdy mięso jest smażone, dodaj do niego posiekany czosnek, wszystko wymieszaj, gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Ponownie przenieś zawartość patelni na duży talerz.
dodaj kolejną łyżkę masła na patelnię, rozpuść, a następnie włóż do niej kostki marchwi, cebuli i zielonego groszku. Smażyć na średnim ogniu, czasami mieszając, aż będzie złoty. Przenieś warzywa na talerz do mięsa.
włóż pozostałe masło na patelnię, ponownie czekając, aż się stopi. Po dodaniu schłodzonego gotowanego ryżu do patelni, wyrównaniu, gotowaniu przez kilka minut, a następnie wymieszaniu. W ten sposób ryż będzie smażony od dołu, aż będzie lekko chrupiący. Dobrze wymieszaj, aby cały ryż się rozgrzał. Do ryżu dodajemy mięso i warzywa, soki z talerza również wlewamy do ryżu. Mieszać. Następnie włóż omlet, zieloną cebulę na patelnię, a także wlej sos sojowy i olej sezamowy, wlej nasiona sezamu. Wymieszaj wszystko, aż produkty zostaną całkowicie połączone.
Smakowanie potrawy. W razie potrzeby dodaj sól i trochę więcej sosu sojowego (według własnego gustu). Możesz również dodać trochę więcej aromatycznego oleju sezamowego. Posyp wszystko czarnym pieprzem i ponownie zamieszaj.
danie jest gotowe! Podawaj najlepiej na ciepło, dekorując każdą porcję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sezamem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g