serniki według GOST

delikatne i soczyste. Nie rozpadają się na patelni. Pysznie podawać z filiżanką herbaty lub kakao
Julia DobrowolskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 30 % 11 g
192 kcal
IG: 0 / 9 / 91

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

twaróg należy przetrzeć przez sito. Żeby był jak pasta
dodaj cukier, sól, wanilię do jajek.
wymieszaj.
wymieszaj twaróg z mieszanką jajeczną.
dodaj 2 łyżki mąki.
wlej trochę oleju na patelnię.
mokrymi rękami formujemy serniki i zwijamy w mąkę
smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy