naleśniki na kefirze z wodą i sodą
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej 500 mililitrów kefiru do miski Wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę soli i wlej 2 łyżki cukru. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 2:
W 320 gramach mąki dodaj pół łyżeczki sody, mieszamy ... i przesiujemy przez drobne sito do składników płynnych. Dobrze wymieszaj trzepaczką, żeby nie było grudek.
Krok 3:
Wlej 250 mililitrów wrzącej wody do ciasta i 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszaj i ciasto jest gotowe.
Krok 4:
Uruchom piec i wybierz program naleśniki. wlej ciasto na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem roślinnym i rozprowadź na całej patelni. Czekamy na bąbelki i odwracamy.
Krok 5:
Okazują się bardzo cienkie i nigdy nie pomyślisz, że te naleśniki zostały ugotowane na kefirze. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnym dżemem lub kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g