skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki do przepisu;
Krok 2:

Pokrój filety na płaskie, prostokątne kawałki i delikatnie ubij;
Krok 3:

Posyp posiekane filety ziele angielskie, cynamonem, tymiankiem i solą. Pozostaw na 15 minut do marynowania;
Krok 4:

Obieram cienką warstwę skórki z dwóch pomarańczy. Pozostałą białą skórkę obrać i usunąć;
Krok 5:

Kroję jedną pomarańczę w pierścienie i owijam pierścienie w kawałki ubitego fileta z indyka;
Krok 6:

Obtaczam każdy kawałek w przyprawionej mące;
Krok 7:

Smaż filety z obu stron na złoty kolor na gorącej patelni z olejem roślinnym;
Krok 8:

Do sosu drugą pomarańczę kroję w drobną kostkę, dodaję sól, skórkę, trochę pieprzu;
Krok 9:

Wysyłam do rondla na małym ogniu;
Krok 10:

Aby zagęścić sos w osobnym pojemniku, rozcieńczyć jedną łyżeczkę skrobi trzema łyżkami wody;
Krok 11:

Dobrze wymieszaj i wyślij do rondla z ciągłym mieszaniem do zagęszczenia masy;
Krok 12:

Układam bułki z indyka na talerzu, polewam sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g


