Rolada z indyka z pomarańczą

świetna bułka z przekąskami na wakacje! Gotuję filet z indyka w postaci bułek, z pomarańczowym nadzieniem i sosem pomarańczowym. Bardzo dobra kompatybilność smaków zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 27 % 6 g
109 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przepisu;

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety na płaskie, prostokątne kawałki i delikatnie ubij;

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp posiekane filety ziele angielskie, cynamonem, tymiankiem i solą. Pozostaw na 15 minut do marynowania;

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obieram cienką warstwę skórki z dwóch pomarańczy. Pozostałą białą skórkę obrać i usunąć;

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kroję jedną pomarańczę w pierścienie i owijam pierścienie w kawałki ubitego fileta z indyka;

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obtaczam każdy kawałek w przyprawionej mące;

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż filety z obu stron na złoty kolor na gorącej patelni z olejem roślinnym;

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu drugą pomarańczę kroję w drobną kostkę, dodaję sól, skórkę, trochę pieprzu;

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wysyłam do rondla na małym ogniu;

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby zagęścić sos w osobnym pojemniku, rozcieńczyć jedną łyżeczkę skrobi trzema łyżkami wody;

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj i wyślij do rondla z ciągłym mieszaniem do zagęszczenia masy;

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Układam bułki z indyka na talerzu, polewam sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy