skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przepisu;
Krok 2:
Pokrój filety na płaskie, prostokątne kawałki i delikatnie ubij;
Krok 3:
Posyp posiekane filety ziele angielskie, cynamonem, tymiankiem i solą. Pozostaw na 15 minut do marynowania;
Krok 4:
Obieram cienką warstwę skórki z dwóch pomarańczy. Pozostałą białą skórkę obrać i usunąć;
Krok 5:
Kroję jedną pomarańczę w pierścienie i owijam pierścienie w kawałki ubitego fileta z indyka;
Krok 6:
Obtaczam każdy kawałek w przyprawionej mące;
Krok 7:
Smaż filety z obu stron na złoty kolor na gorącej patelni z olejem roślinnym;
Krok 8:
Do sosu drugą pomarańczę kroję w drobną kostkę, dodaję sól, skórkę, trochę pieprzu;
Krok 9:
Wysyłam do rondla na małym ogniu;
Krok 10:
Aby zagęścić sos w osobnym pojemniku, rozcieńczyć jedną łyżeczkę skrobi trzema łyżkami wody;
Krok 11:
Dobrze wymieszaj i wyślij do rondla z ciągłym mieszaniem do zagęszczenia masy;
Krok 12:
Układam bułki z indyka na talerzu, polewam sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g