wątróbka wołowa w śmietanie na patelni
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Umyj wątrobę, zalej wodą i pozostaw na 30 minut. Następnie spuść wodę i pokrój wątrobę na małe kawałki.
Krok 3:
Umyj pietruszkę, osusz i posiekaj.
Krok 4:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć wątrobę. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje.
Krok 5:
Rozcieńczyć śmietanę i mąkę wodą. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. W razie potrzeby przecedzić mieszaninę przez sito.
Krok 6:
Na patelnię wlej gałkę muszkatołową, paprykę i kolendrę. Smażyć razem, mieszając, 3 minuty.
Krok 7:
Dodaj śmietanę i mąkę na patelnię i wymieszaj.
Krok 8:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g