wątróbka wołowa w śmietanie na patelni

pyszne i zdrowe danie z wątroby w zaledwie 1 godzinę. Podoba mi się ten przepis, ponieważ daje dużą ilość pysznego sosu. Przystawka jest odpowiednia dla każdego, ale najlepiej smakuje ze zbożami lub makaronem lub tłuczonymi ziemniakami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 24 % 5 g
112 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, zalej wodą i pozostaw na 30 minut. Następnie spuść wodę i pokrój wątrobę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę, osusz i posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć wątrobę. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć śmietanę i mąkę wodą. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. W razie potrzeby przecedzić mieszaninę przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię wlej gałkę muszkatołową, paprykę i kolendrę. Smażyć razem, mieszając, 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę i mąkę na patelnię i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy